Епископ бачки Иринеј: Српски народ не може погазити свој косовски идентитет

Поделите:

Исход такозваног унутрашњег дијалога о Косову и Метохији биће као и досадашњи ток – разногласје, а државно руководство ће морати озбиљно да узме у обзир већински став Срба, рекао је Епископ бачки Господин др Иринеј, истичући да не верује да би српски народ погазио свој идентитет формиран на КиМ.

„Исход ће бити као и досадашњи ток – разногласје. Али већ сада се да видети шта заступа већина Срба. Стога сматрам да ће државно руководство морати да озбиљно узме у обзир већински став српског народа. Лично не верујем да наш народ може да погази само своје биће, свој идентитет, и његов извор формиран на Косову и Метохији и нормиран као Косовски завет, духовна вертикала и историјска самосвест“, рекао је он у интервјуу за данашње „Новости“.

Уз помоћ Бога и братске Русије

Епископ Иринеј је истакао да је изјава партријарха српског Иринеја у руској православној цркви да „очекујемо помоћ Господа, али и наше братске Русије, да сачувамо нашу свету земљу Косово и Метохију“ наишла на изузетно добар пријем.

„Подсећам на антологијске изјаве руских црквених и државних челника да они нас Србе неће издати, осим у случају да ми само себе издамо и да неће пропустити Тачијеву лажну државицу у Уједињене нације осим у случају да то ми претходно омогућимо пристанком на ултиматум САД и ЕУ, па ма то било и у увијеној форми ‘обавезујућег споразума’ двеју страна да неће једна другу ометати на путу у међународне организације“, истакао је епископ.

Говорећи о српском црквеном благу на КиМ рекао је „оно што у међувремену није уништено, сада је безбедно“.

Уплитање политичара говори о намени „пројекта Степинац“

На питање какав исход очекује када је реч о тумачењу улоге кардинала Алојзија Степинца у Другом светском рату и његовој евентуалној канонизацији, епископ Иринеј је подсетио да је свака страна остала на својим позицијама.

„Као што је познато, свака страна – наша српска, православна, и она друга, хрватска, римокатоличка – остала је, током и после дијалога на својим позицијама. Чињеница да се хрватски политичари толико уплићу у то питање и да се упињу да у Ватикану ‘лобирају’ за канонизацију Степинца довољно говори о природи и намени читавог пројекта Степинац“ рекао је он.

Истакао је да „ћемо видети“ коначан резултат.

„Какав ће бити исход то заиста не могу да знам. Али једно знам: Данашњи папа другачије схвата цркву него каптолска средина у Загребу или пак бискупска већина у Хрватској. Уосталом, и у Хрватској се чују многи трезвени и опомињући гласови. Видећемо“, рекао је он.

Танјуг

Поделите:

2 Коментари

  1. Српски народ је у разногласју и у питањима око којих не би смело бити спора. На пример – ћирилица или латиница. Њему су његови лингвисти и политичари наметнули латинички јарам.Његов школовани део се тако фино навикао да га носи са радошћу. Али је веома демократичан . Тако , на „патриотским “ сајтовима оставља могућност да се користе оба писма. Иако знају да то води нестанку ћирилице.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here