ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: Срби да се окупе на прослави 700 година манастира Крупа

Поделите:

Његово преосвештенство епископ далматински Фотије изразио је наду да ће обиљежавање 700 година Манастира Крупа на Велику Госпојину, 28. августа, бити обједињујућа прослава, и духовно, и национално, и културно за расељени српски народ из ових крајева.
„Ми смо овдје распети и то можда додатно све отежава. Међутим, из тог распећа је васкрсење, то је оно што се ми надамо. Надамо се и да ће ова прослава у Манастиру Крупи сабрати расељени народ овог краја“, рекао је владика Фотије за црквену ТВ Храм.

Епископ Фотије се нада да ће на прославу доћи много владика, свештеника, монаха, српског народа са свих страна, који су овдје живјели и имају своја огњишта, а сада живе у Републици Српској, Србији, као и у трећим земљама.

„Да то буде једна обједињујућа прослава са централном светом литургијом, на Успење Пресвете Богородице ове године“, рекао је владика Фотије.

ТВ Храм објавио је и позив да се помогне обнова ове најзападније задужбине благородне лозе Немањића, манастира Крупе у Далмацији, слањем СМС поруке на број 2407, у којој ће се укуцати број 32, а која кошта сто динара.

Један од симбола српског народа у Далмацији, манастир Крупа, ове године обиљежава седам вијекова постојања.

Манастир Крупу саградио је краљ Милутин почетком 13. вијека. Посвећен Успењу пресвете Богородице, манастир Крупа вијековима дијели судбину српског народа на простору Хрватске, много пута рушен и обнављан.

Централна прослава седам вијекова постојања манастира биће одржана у Далмацији у Обровцу, поред Задра, на дан манастирске славе, 28. августа на Велику Госпојину.

Срби тога краја, осим великог броја гостију, очекују и Његову светост патријарха српског Иринеја.

У Обровцу, градићу поред Задра, некада је живјело више од седам хиљада Срба. Данас их је свега 1.000.

Срна
Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here