Ердоган Америци: Дајте нам Гулена, даћемо вам Брансона

AFP_HA4HX
Поделите:

Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган понудио је САД размену пастора Ендрјуа Брансона притвореног у Турској за имама Фетулаха Гулена који живи у Пенсилванији.

Његово изручење Анкара тражи оптужујући га за организовање прошлогодишњег пропалог војног пуча, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Ердоган у говору који је у председничкој палати одржао полицијским службеницима наговестио повезивање судбина ове двојице људи.

„Дајте нама свештеника. И ви држите свештеника. Дајте нам га (Гулена). Онда ћемо судити Брансону и предати вам га. Свештеник којег ми држимо је на суду. Тај којег ви држите није – он живи у Пенсилванији. Можете лако да га предате. Можете одмах да га предате“, поручио је Ердоган.

Ројтерс наводи да је декретом издатим у августу Ердоган добио овлашћење за одобравање размене странаца притворених или осуђених у Турској за људе који су притворени у другим државама „у ситуацијама које захтева национална безбедност или национални интереси“.

Агенција подсећа да је Гулен негирао да је имао улогу у неуспелом пучу из јула 2016. у којем је убијено 250 људи.

Ројтерс наводи да је након тог неуспелог пуча у Турској притворено на хиљаде људи, укључујући и америчког хришћанског мисионара Брансона, који је водио малу цркву у Изниру на западној обали Турске. Брансон је у притвору од октобра прошле године, а турски медији наводе да оптужбе против њега укључују припадност Гуленовој мрежи, коју турска влада сматра терористичком организацијом.

САД тврде да је Брансон невин и треже његово ослобађање.

 

 

танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here