Ердоган укида Дарвина, уводи џихад из љубави

Поделите:

Ученици у Турској враћају се сутра у школске клупе и биће последња генерација која ће учити о еволуцији на часовима биологије, пошто од наредне јесени ни еволуције ни њеног теоретичара Чарлса Дарвина неће бити у уџбеницима, али ће на часовима верске наставе бити предавано о џихаду као „љубави према отаџбини“.

Агенција наводи да су турске власти објавиле промену више од 170 тема у наставном програму, укључујући све што се директно односи на теорију еволуције на часовима биологије у средњим школама.

Наводи се да су најављене критике изазвале негодовање и да их критичари називају преобличавањем образовања у складу са конзервативном и исламски оријентисаном званичном линијом власти.

Министар образовања Исмет Јилмаз изјавио је да су у новом програму теме поједностављене у настојању за „хармонизацијом са развојем ученика“ и да ће еволутивна биологија, за коју је његово министарство сматра да је превише напредна за средњу школу, и даље бити предавана на универзитету.

АП наводи да друге оспораване промене укључују учење о џихаду или верском рату на часовима верске наставе као о „љубави према отаџбини“, као и мање посвећивања пажње оснивачу турске републике Мустафи Кемалу Ататурку, којег поштују секуларно оријентисани Турци. Наводи се да је Ататурк одвојио државу од религије, а да је странка актуелног турског председника Реџепа Тајипа Ердогана оспорила ову стриктну поделу и увела религиознији приступ.

Ученици у Турској такође ће учити и о организацијама против којих се та земља бори — Курдистанској радничкој партији (ПКК), Исламској држави и мрежи којом из САД руководи верски вођа Фетулах Гулен.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here