Ердоган: Уморни смо од чекања да ЕУ прими у чланство

Поделите:

Турски председник Реџеп Тајип Еродган изјавио је у Паризу да је уморан од чекања да Европска унија одлучи да ли ће прихватити његову земљу као чланицу, док је његов француски колега Емануел Макрон позвао да се преиспита однос Анкаре и Брисела.

Ердоган, који борави у Паризу како би разговарао са Макроном у оквиру напора да се унапреди затегнут однос између турске владе и Европе, рекао је да Анкара неће заувек чекати.

– Нажалост, начинили смо прве кораке 1963. године, а сада је прошло 54 године од како Турска чека у предсобљу ЕУ. Ми смо озбиљно уморни, моја земља, такође – рекао је Еродган на заједничкој конференцији за новинаре са Макроном.

С друге стране, Макрон је признао да су преговори о приступању Турске Европској унији у застоју, пренео је АП.

Он сматра да однос између Европе и Турске треба да буде преиспитан у циљу формирања партнерства који ће осигурати да турска будућност буде изграђена с погледом ка Европи и са Европом.

Макрон и Ердоган су разговарали и о израелско-палестинском сукобу, борби против терора и рата у Сирији, а потписано је и више споразума.

Ердоган је стигао данас у Париз на разговор са француским колегом Емануелом Макроном, што је његова прва посета Француској од неуспелог покушаја војног пуча у Турској у јулу 2016. године.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here