ЕРДОГАН ЗАПРЕТИО ИЗРАЕЛУ: Израел ће се угушити у крви!

Поделите:

Митингу подршке Палестинцима који је одржан у Истанбулу присуствовало је више десетина хиљада грађана, објавила је турска агенција Анадолија, а преноси агенција Фена.

Наводи се да је митинг одржан на Јеникапији, уз подршку бројних невладиних организација, а постављена је и велика платформа, као и екрани путем којим су грађани пратили дешавања.

Мере безбедности су појачане, а на улазу су дељене заставе Турске и Палестине.

Наводи се да су на простору где је одржан митинг били уочљиви транспаренти на којима је писало „Израелу, угушићеш се у крви“, „Нека је проклет Израел“ и слично.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху бранио је одлуку да са улаза на свето место у Старом граду у Јерусалиму склоне детекторе за метал и камере након великих сукоба, наводец́и да је та одлука у најбољем интересу за безбедност.

– Слушам примедбе јавности, разумем то како се осећају, знам да одлука коју смо донели није лака. Истовремено као премијер Израела, као неко ко носи терет безбедности државе на својим леђима, обавезан сам да доносим одлуке мирно и промишљено – изјавио је Нетанијаху на састанку кабинета и у свом првом обрац́ању од како су све мере безбедности уклоњене са улаза у Храмову гору, пренео је АП.

Како је АФП претходно известио, израелска полиција је у четвртак објавила да су уклоњене све недавно уведене безбедносне мере постављене на улазу у свето место.

– Полиција је безбедносне мере вратила на ниво пре терористичког напада на Харам ел Шариф, 14. јула – рекла је за АФП портпаролка израелске полиције Луба Самри.

Влада Израела је почетком недеље одлучила да уклони детекторе за метал који су постављени на улазу у свето место.

Израелски кабинет за безбедност прихватио је „препоруку свих органа безбедности да промени проверу помоћу детектора за метал на безбедносну проверу засновану на напредним технологијама и другим средствима“, саопштила је тада канцеларија израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

Израел је детекторе за метал поставио после напада 14. јула у којем су убијена два полицајца.

Постављање тих металних детектора је довело до велике молитве Палестинаца испред светилишта у знак протеста, након чега је дошло до сукоба са израелском полицијом, а Влада је тада саопштила да ће уклонити детекторе.

Како су агенције претходно пренеле, у сукобима између Палестинаца и израелске полиције на Храмовој гори прошле недеље су погинула три Палестинца, а на Западној обали 19-годишњи Палестинац је ножем ранио три Израелца, после чега је упуцан.

Интермагазин

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Возљубљени Србски роде, дошло време края наших пет векова тирана. Шта то блеиш Вуле, еси ли баба Ванга? „Видовдан“ запиши ово негде, да после неко од аналитичара не повреди ауторска права.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here