ЕУ не разматра увођење санкција Додику

Поделите:

Из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, за портал „Клиx.ба“ потврђено је да ЕУ активно не разматра увођење било каквих санкција председнику Републике Српске Милораду Додику

Медији последњих дана спекулишу како ЕУ разматра увођење санкција председнику Додику, као што су забрана путовања и пословања у землама ЕУ, пише тај портал.

Наводи се да су најгласнији заговорници заузимања чвршћег става према Додику у ЕУ представници Немачке, Холандије и Велике Британије, а да је кап која је прелила чашу било неприступање БиХ Транспортној заједници југоисточне Европе, због блокада из Републике Српске.

Из Делегације ЕУ у БиХ су за „Клиx.ба“ рекли да морају да потврде да се никакве санкције не разматрају активно и да ситуација остаје иста као што је и наведено почетком године у одлуци Већа 2017/607.

Из амбасаде Немачке у Сарајеву речено је да не коментаришу теме разговора који се воде унутар ЕУ.

„Тачно је да је Немачка забринута због растуће националистичке реторике у БиХ и кршења Дејтонског мировног споразума. Веома нам је жао што политичари БиХ подстичу етничке конфликте, уместо да се фокусирају на побољшање свакодневног живота становника, стварање радних места и бољих услова живота у БиХ“, речено је „Клиx-у“ из амбасаде.

Ни Велика Британија ни Холандија не разматрају увођење санкција Додику, потврђено је из тих амбасасда за „Клиx.ба“.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here