ЕУ: Политичко уплитање кочи добре односе на Западном Балкану; Вулин: Велика Албанија највећа претња миру

Поделите:

Европска унија данас је, поводом изјаве албанског председника Едија Раме о Косову, саопштила да „изјаве које се могу протумачити као политичко уплитање у суседне земље никако не доприносе изградњи добрих суседских односа“ на Западном Балкану

То је у Бриселу изјавила представница за штампу Европске комисије Катрин Реј која је тиме одговорила на питање новинара како ЕУ гледа на изјаву Раме у Приштини да „Албанија и Косово треба да имају једног председника, што веома звучи као план за стварање Велике Албаније“.

Реј је рекла да су „лидери ЕУ пружили неопозиву подршку европској перспективи Западног Балкана и са земљама тог региона ће ЕУ наставити да делује билатерално на њиховом одговарајућем путу ка Унији и у правцу боље регионалне сарадње“.

Она је оценила да „саопштења која се могу протумачити као политичко уплитање у суседне земље никако не доприносе изградњи добрих суседских односа“.

„ЕУ отуд очекује да све државе региона граде конструктивне односе и сарадњу и поспеше снажнији програм реформи како би напредовале на путу интеграције у Унију“, рекла је Реј.

Рама је у Приштини на обележавању годишњице једнострано проглашене независности Косова рекао да ће „Албанија и Косово имати заједничку спољну политику, а не само заједничке амбасаде и дипломатске мисије“.

„Зашто да нема чак и једног председника као симбола националног јединства и заједничке националне безбедносне политике“, навео је албански председник.

Александар Вулин

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН: ВЕЛИКА АЛБАНИЈА НАЈВЕЋА ПРЕТЊА МИРУ НА БАЛКАНУ

Велика Албанија је највећа претња за мир на Балкану, а идеје о томе да сви Албанци живе у једној држави и да имају једног председника, јесу доказ велике Албаније и морају бити заустављене, изјавио је министар одбране, Александар Вулин.

Коментаишући изјаву албанског председника, Едија Раме да Албанија и Косово треба да имају заједничку спољну и безбедносну политику и једног председника,Вулин каже да ширење велике Албаније мора бити заустављено на Косову и Метохији.

„Управо због тога сам предлагао и предлажем да се разграничење између нас и велике Албаније мора установити на Косову и Метохији, где њено ширење мора да буде заустављено“, навео је Вулин у писаној изјави за јавност.

Уколико, каже, међународна заједница нема храбрости да то каже рећи ћемо ми.

„Свако мора да зна и да разуме, уколико Албанци говоре о томе да ће имати једну спољну политику или једног председника, биће јако тешко објаснити, на пример Србима, да немају једног председника или једну спољну политику, будући да и ми живимо у неколико држава на простору Балкана“, поручио је министар Вулин и додао да „велика Албанија мора да стане“.

Она је велика претња безбедности и миру свих балканских народа и међународна заједница мора да покаже колико је одлучна у очувању мира на простору Балкана, а ако то није у стању да каже или то да уради, онда ћемо ми који живимо на Балкану морати да кажемо да смо веома забринути и за мир и за стабилност, упозорио је Вулин.

“ Велика Албанија мора коначно, након векова, да буде заустављена у својој експанзији и свом ширењу. Ја верујем да је Косово и Метохија прави простор да се велика Албанија заустави“, навео је министар одбране.

Ненад Поповић

ПОПОВИЋ: РАМУ ПРОГЛАСИТИ „ПЕРСОНОМ НОН ГРАТА“ У СРБИЈИ

Изјава премијера Албаније Едија Раме да ће Албанија и лажна држава Косово имати заједничку спољну политику и председника уперена је против мира у региону и представља непријатељски чин према Србији и српском народу, оценио је председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић.

Поповић је у изјави за медије оценио да би због непријатељског чина према Србији, због подршке разбијању Србије и подстицању стварања „велике Албаније“ на нашем тлу, Едија Раму требало прогласити „персоном нон грата“ у Србији, а амбасадору Албаније у Београду уручити оштар демарш.

„Ова изјава, која је изречена у Приштини, на српском Косову, поводом обележавања десетогодишњице од противуставне длуке шиптарских сепаратиста о отцепљењу, указује на јасан и недвосмислен план да се на Балкану и на српском тлу ствара такозвана Велика Албанија“, навео је Поповић у изјави за јавност.

Он оцењује да се у овој изјави показује прави циљ отцепљења Косова и свих оних који су тај срамни чин подржавали – „да се границе у региону прекроје у корист Албанаца и изазову нове тензије и сукоби на Балкану“.

„Србија је отворена за дијалог са Албанцима ради проналажења одрживог решења за статус јужне српске покрајине које ће бити у складу са Уставом Републике Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН“, навео је Поповић.

Према његовим речима, Београд је спреман на уступке и компромисе, али никако није спреман на то да се цепа српска територија, нити да такве сепаратистичке творевине као што је лажна држава Косово улазе у међународне организације, а посебно у Уједињене нације.

„Увек смо били добри домаћини, али захтевамо поштовање нашег националног достојанства, нашег Устава и међународног права“, указује Поповић.

Он је позвао и представнике међународне заједнице, посебно оне који су здушно подржавали такозвану косовску независност, да осуде изјаву Едија Раме и јасно саопште да су опасне идеје које је изнео албански премијер неприхватљиве и недопустиве.

Рама је у недељу изнео идеју о заједничкој спољној и безбедносној политици Албаније и Косова, као и о избору једног председника.

„Албанија и Косово ће имати заједничку спољну политику, а не само заједничке амбасаде и дипломатске мисије. Зашто да нема чак и једног председника као симбола националног јединства и заједничке националне безбедносне политике“, рекао је Рама у недељу на свечаној седници косовске скупштине поводом десете годишњице од једностраног проглашења независности.

Авдулах Хоти

ХОТИ: РАМИНА ИДЕЈА О ЈЕДНОМ ПРЕДСЕДНИКУ НЕПОШТОВАЊЕ

Идеја албанског премијера Едија Раме о једном заједничком председнику Албаније и Косова показала је мањак поштовања према тежњама грађана Косова, изјавио је данас шеф опозиционог Демократског савеза Косова Авдулах Хоти.

„Албанија и Косово ће имати заједничку спољну политику, а не само заједничке амбасаде и дипломатске мисије. Зашто да нема чак и једног председника као симбола националног јединства и заједничке националне безбедносне политике“, рекао је Рама у недељу на свечаној седници косовске скупштине поводом десете годишњице од једностраног проглашења независности.

Он је признао да таква идеја сада није изводљива, али додао да оно о чему се сања може и да се реализује.

Албански принц Лека

ПРИНЦ АЛБАНИЈЕ БИ ДА БУДЕ ЗАЈЕДНИЧКИ КРАЉ АЛБАНИЈЕ И КОСОВА

Албански принц Лека је оценио да јединство Албаније и Косова, за које се залаже албански премијер Еди Рама, може да се постигне само под круном.Како преноси македонска агенција МИА, Лека је на друштвеним мрежама написао да „уједињавање Албаније и Косова, две државе са једном нацијом, треба да се постигне враћањем монархиије“.

„Национално обједињавање било је и биће сан и залагање краљевске породице, из генерације у генерацију, чак и кад нико други није имао смелост да то артикулише. То се остварује краљевском круном у две државе као симболом тог јединства“, написао је албански принц.

Лека је истакао да би то била логика стварне стабилности, традиције и истинског просперитета како указују успешни примери најразвијенијих земаља Запада.

Марко Ђурић

ЂУРИЋ: НИЈЕ ЋУТАЊЕ УВЕК ЗЛАТО, НЕКАД ЈЕ ИЗВОР НЕСТАБИЛНОСТИ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да га више забрињава изостанак реакције међународне заједнице поводом изјава Едија Раме о јединству Косова и Алабаније од самих изјава.

Рамина изјава није прва такве врсте и оне се, додаје Ђурић, понављају у континуитету, а последица су међународне климе која је створена, да је то друштвено прихватљиво.

„Не сматрам да је то добро када се показује претензија ка територији других држава. За нас је КиМ територија наше државе и сваки пут када неко испољи ту врсту претензија, наравно да тако нешто не може да буде поздрављено и прихваћено“, истакао је Ђурић.

Каже да га увек забрињава када у међународној заједицни не постоје једнаки аршини и осуде понашања свих.

Танјуг/Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here