Ево колико потписи српских великана и политичара вреде на „Ибеју“

Поделите:

На Ибеју (Ебаy), једном од најпознатијих сајтова са малим огласима, меморабилије из Србије су све популарније.

Тамо можете пронаћи аутограме Зорана Ђинђића за 259 долара, Зорана Живковића за 55 и Бориса Тадића за 41 долар. Потписа других политичара из Србије тренутно нема, али се њихове фотографије добро продају, па за слику Слободана Милошевића или Вука Драшковића треба издвојити 18 долара, а за промо-постер Српске радикалне странке са ликом Томислава Николића из 1990. године 57 долара.

Занимљиво је да се продају и привесци за кључеве са логом Српске напредне странке за 28 долара, часопис „Плејбој“ (домаће издање) из 2004. године у којем је интервју са Александром Вучићем за 14 долара, али и новембарски број „Блиц ТВ магазина“ са Станом Kатић на насловници који продавац цени 18 долара са урачунатом доставом. Могу се пронаћи аутограми наших спортиста међу којима и Новака Ђоковића за 300 фунти, а убедљиво најскупљи је потписани пришивач за дрес Николе Јокића за који треба издвојити скоро 3.800 долара.

Према речима Негослава Точиловца, дугогодишњег сакупљача аутограма и аутора књиге „Филографија у Србији“, тренутно је од људи из региона на тржишту највреднији потпис Николе Тесле, који се може купити за вртоглавих 7.000 евра.

– У филографији четири критеријума формирају цену. Најјефтинији су потписи на обичном парчету папира који позната личност да онако успут неком обожаваоцу. Нешто вреднији су потписи на разним документима, затим потписане фотографије, а убедљиво највреднији су руком писани документи или писма са потписом – објашњава нам Точиловац.

Према његовим речима, потписи наших политичара нису баш нешто на цени на тржишту аутограма јер се они, како кроз смех додаје, потписују на сваком ћошку и на свакој слави.

– Аутограми актуелних спрских политичара достижу цену између пет и 10 долара у зависности од тога да ли је у питању документ или фотографија, а руком писана писма су веома ретка јер је електронска пошта заменила класичну, па она постижу већу цену – објашњава нам Точиловац.

Додаје и да посебну цену имају постери за филмове који сами по себи имају вредност, а уколико су потписани, могу коштати и неколико стотина евра у зависности од очуваности и чувења.

Тако на Ибеју за постер којим се најављује премијера филма „Валтер брани Сарајево“ из 1972. године треба издвојити око 400 долара, а за постер за филм „Kозара“ из 1970. године који су потписали Милена Дравић и Љубиша Самарџић око 175 долара.

Потпис Вагнера најскупљи

У светским каталозима аутограма, потпис немачког композитора Рихарда Вагнера кошта 67.000 евра, а филозофа Kарла Маркса 22.000 евра. Хитлеров потпис на тржишту кошта 17.000 евра, а Наполеон или Моцарт „вреде“ 35.000 евра. За потписе „Битлса“ може да се добије 4.960 евра, за аутограм славног Хемфрија Богарта 700, колико вреди и потпис Рудолфа Валентина. Потпис Џејмса Дина је 1.800 долара, а Грете Гарбо 1.300, док се рецимо потписи Достојевског и Толстоја продају за око 1.500 долара.

 

 

Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here