Ево ком политичару свет највише верује!

Поделите:

(Не)очекивано.
Последња анкета америчког истраживачког центра Пју показала је да свет највише поверења има у немачку канцеларку Ангелу Меркел, преноси Анадолу Агенцy (АА).

У анкети је учествовало више од 40.000 људи из 37 земаља са пет континената, а 42 одсто испитаника се изјаснило да верује немачкој лидерки Меркел јер води “исправну политику о глобалним питањима“.

Кинески председник Си Ђинпинг ужива поверење 27 одсто испитаника, а само један проценат мање поверења људи у свету има руски председник Владимир Путин.

Америчком председнику Доналду Трампу верује 22 одсто испитаника.

Већина испитаника, њих 75 одсто, сматра да је Трамп арогантан, нетолерантним га сматра 65 одсто, а опасним га види 62 одсто испитаника. Нешто више од половине испитаника изјаснило се да Трампа сматра чврстим лидером, а 39 одсто испитаних сматра да је реч о харизматичном лидеру.

„Позитивно виђење САД-а у светској јавности је у значајном паду“, наводи се у резултатима анкете у којој се свега 30 одсто Мексиканаца изјаснило да има позитивно мишљење о САД-у, за разлику од 66 одсто њих који су такво мишљење имали на крају мандата бившег америчког председника Барака Обаме.

Позитивно виђење САД-а за више од 20 одсто је смањено и у Немачкој и Канади где се 43, односно 35 одсто испитаника изјаснило позитивно о политици званичног Вашингтона. Сличан тренд пада поверења САД бележи у већини земаља и оно је на нивоу из 2003. године када је тадашњи амерички председник објавио план инвазије на Ирак.

Упоредо с тим, већина испитаника изразила је позитивно мишљење о Американцима и не очекује промене у билатералним односима својих држава са САД у наредних пет година.

Anadolu Agency

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here