Европљани се чешће виђају са пријатељима него са рођацима

Поделите:

Грађани Европске уније чешће се виђају са пријатељима него са рођацима

Окупљањима, било са фамилијом, било са пријатељима, више су склони грађани земаља са југа ЕУ него оних са севера, пише Еурацтив.

Са рођацима се сваке недеље среће 35% грађана ЕУ при чему 45% Kипрана, 36% житеља Словачке и Грчке и 35% Малте каже да је у дневном контакту са рођацима.

Дружење са рођацима много мање је популарно у балтичким државама. Четвртина испитаника Летонаца (25%) каже да није била у контакту са рођацима последњих 12 месеци или је била ређе од једном месечно. Следе Естонија и Литванија са 23 односно 22%.

У просеку 15% грађана ЕУ казало је да виђа рођаке ређе од једном месечно или да се нису срели ниједном у 2015. години.

Истовремено се грађани ЕУ чешће срећу са пријатељима него рођацима – 38% одраслих каже да виђа пријатеље сваке недеље.

Међутим, један од 10 Европљана са пријатељима се не виђа по месец и више дана или их чак није видео ниједном у протеклих годину дана.

Најчешће се са пријатељима виђају грађани земаља са југа ЕУ – Грчке (80% испитаника свакодневно или барем једном недељно), Kипра (79%), Хрватске (72%), Португалије (70%) и Шпаније (69%).

С друге стане, сваки пети становник Пољске и Литваније, и готово сваки пети на Малти, среће се са пријатељима ређе од једном месечно или их уопште не виђа и по годину дана.

Истраживање је обухватило испитанике у ЕУ старе 16 и више година, а односи се на 2015.

 
Еурактив.рс

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here