Европске новинске агенције траже новац од Фејсбука, Гугла и Твитера

Поделите:

ЕВРОПСКЕ новинске агенције позвале су интернет компаније да плаћају ауторска права за коришћење новинских садржаја на којима остварују огромне профите.

Захтев девет агенција објављен је у тренутку када се у ЕУ разговара о директиви којом би се Фејсбук, Гугл, Твитер и други водећи играчи на интернету приморали да плате за милионе новинских чланака које користе или „линкују“, пренела је агенција АФП, једна од потписница захтева.

„Фејсбук је постао највећи медиј у свету“, навеле су агенције.

„Ни Фејсбук ни Гугл немају редакцију… Они немају новинаре у Сирији који ризикују животе, нити у Зимбабвеу да истражују Мугабеов одлазак (са власти), нити уреднике да провере и потврде информације које су новинари послали са терена“, додаје се у апелу новинских агенција.

„Слобода приступа информацијама наводно је једна од великих победа интернета. Међутим, то је мит“, упозориле су европске новинске агенције додајући да „информисање јавности кошта много новца“.

Вести су, како се наводи у декларацији, други разлог, после повезивања са пријатељима, што људи иду на Фејсбук који је прошле године утростручио профит на 10 милијарди долара.

Међутим, у Европском парламенту су забринути да предложена директива представља претњу слободном приступу вестима за кориснике интернета.

Европске новинске агенције тврде да то неће бити случај.

„Кориснике интернета то неће погодити… једноставно они који стављају у џеп непропорционално велики део зараде од оглашавања треба да га поделе са онима који производе информације“, саопштиле су агенције.

Апел су потписали АФП, немачка ДПА, Британско прес удружење, шпанска агенција ЕФЕ, италијанска Анса, шведска ТТ, белгијска Белга, аустријска АПА и холандска АНП.

Факти

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here