Европски комесар Хоган: ССП не отвара врата за куповину земљишта у Србији без икаквих ограничења

Поделите:

Европски комесар за пољопривреду Фил Хоган (Phil) изјавио је да је продаја пољопривредног земљишта осетљиво питање, али је додао да се тога не треба „безразложно плашити“, јер Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) не отвара врата за куповину земљишта грађанима ЕУ без икаквих ограничења.

„ССП подразумева да од 1. септембра 2017. неће бити дискриминације између грађана Србије и ЕУ док купују некретнину, укључујући и пољопривредно земљиште, а српске власти и даље могу да регулишу услове куповине земљишта, ако се ти услови једнако примењују“, рекао је Хоган за сајт Агросмарт.

Он је подсетио да, након претходних проширења ЕУ, прогресивна либерализација куповине земљишта није довела до тога да странци у значајнијој мери стичу или купују оранице у новим земљама чланицама.

„Заправо, држављани ЕУ или компаније већ могу у Србији да купе земљиште преко компаније регистроване у Србији, а до сада се то десило само у ограниченом обиму. Уосталом, као и у свим секторима привреде, стране инвестиције не треба посматрати сумњичаво: оне могу донети нову технологију и знање и допринети побољшању конкурентности пољопривреде у Србији. Због тога не сматрам да је неопходно размишљати о промени услова ССП-а у том погледу“, казао је Хоган.

Осврћући се на ИПАРД програм који Србија још не користи због тога јер није испунила све услове, он је казао да би његова примена могла да крене почетком 2018. године.

Он је оценио да су власти у Србији „посвећене“ и да су на правом путу да заврше сав припремни посао, али да још постоји низ отворених питања која треба решити пре него што ревизори Европске комисије дођу поново у Србију, како би оценили да ли су испуњени услови за спровођење ИПАРД-а.

„Новац је намењен да помогне руралном развоју у Србији и задржаће ту намену, али не можемо више да трошимо време на довршавање одговарајућег система имплементације како бисмо осигурали да се средства коначно инвестирају тамо где су и потребна“, рекао је Хоган.

Говорећи о либерализацији трговине пољопривредним производима између Србије и ЕУ и дешавањима на европском тржишту, он је оценио да српски фармери не би требало да се плаше да ће домаће тржиште бити преплављено производима из ЕУ који би угрозили локалну производњу и додао да се у подручјима која су вец́ либерализована, то није десило.

„Позитиван трговински биланс значајно се повећао у последње две године, упркос распореду либерализације предвиђеном у ССП-у. У 2016. години, позитиван трговински биланс Србије са ЕУ за основне пољопривредне производе износио је више од 440 милиона евра, 12 одсто више него у 2015. години“, казао је Хоган.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here