Фејсбук открио “руске дезинформације” и угасио налоге

Поделите:

Америчка компанија Фејсбук је саопштила да је открила изворе повезане са Русијом који су платили 100.000 долара за хиљаде политичких реклама на тој друштвеној мрежи у протекле две године, преноси Би-Би-Си.

Фејсбук је о томе, како је саопштено, обавестио америчке власти које истражују наводну умешаност Русије у председничке изборе у САД 2016. године.

„У склопу проруске кампање, потрошено је 100.000 долара на око 3.000 реклама у периоду од две године, закључно са мајем 2017. године“, саопштила је та друштвена мрежа.

Докази су предати специјалном тужиоцу Роберту Милеру, који надзире истрагу о наводној умешаности Русије у прошлогодишње америчке председничке изборе.

Плаћени огласи су кориснике усмеравали ка 470 налога који су ширили лажне информације или су кршили услове те друштвене мреже.

„Рекламе и налози су се фокусирали на ширење различитих друштвених и политичких порука“, наводи се у саопштењу Фејсбука.

„Ти налози су сада угашени“, изјавио је директор Фејсбука за безбедност Алекс Стамос.

Проруска кампања је откривена у склопу интерне истраге Фејсбука о могућим злоупотребама те друштвене мреже током предизборне кампање у САД.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here