Филмски крими-живот Тачијевог човека Возач конзулата у САД шверцовао оружје за мексичке мафијаше, ухапшен са сарадником „Коза ностре“

Поделите:

Возач Конзулата Косова и блиски сарадник Хашима Тачија Алберт Велију (34) ухапшен је са још седам особа када су покушали да продају „калашњикове“ и „зоље“ мексичким мафијашима.
Како су пренели медији у Њујорку, Велију је ухапшен пошто је ФБИ прислушкивао његове телефонске разговоре током којих је са мексичким мафијашима договарао продају 15 аутоматских пушака АК-47 и ручног бацача „зоља“. Током тих разговора он је пушке називао патикама, а „зољу“ патиком познатог кошаркаша Шакила О’Нила.

Осморо ухапшених, међу којима се налазе још двојица Албанаца, оптужено је за трговину дрогом, прање новца и изнуду, а Велију је приведен када је покушао да прода наоружање убаченом тајном агенту.

Полицију је о свему обавестио доушник који је једном од ухапшених, Кристоферу Цурановићу, дуговао 40.000 долара за то што му је платио дуг за заштиту мафијашкој породици Ђеновезе.

Цурановић је због тога почео да му из затвора шаље претеће поруке да би му овај вратио новац, пренео је британски „Дејли мејл“. Како су саопштили амерички званичници, Цурановић је такође познат и као сарадник познате италијанске криминалне групе „Коза ностре“.
Након што је рекао да не може да му плати, средио је да Цурановићу други доушник исплати део профита из посла повезаног са наркотицима, али тај новац је морао да буде опран. Званичници наводе да су Цурановић и други ухапшени том приликом опрали око 800.000 долара кроз празне чекове које су подржали лажним документима, а да су Цурановић и Велију такође сарађивали у продаји марихуане.

Након тога, организовано је упознавање Велијуа са „шефом уличне мафије“, који је заправо био полицијски оперативац. Велију је рекао да има приступ оружју на Косову које може да дистрибуира, па је првим летом отишао тамо да би средио продају више десетина пушака АК-47 и „зоље“, не знајући да је купац део интернационалне полицијске операције.
Банда пала пошто им је ФБИ прислушкивао разговоре, а доушник открио детаље
Поред Велијуа, ухапшени су и Антони Нотерил, Дилбер Кукић, Екрем Сејдија, Кеват Гоцај, Агим Ругова и Албан Велију. Налози за претрес који су издати на Косову довели су полицију до додатног оружја, муниције и до више од 60.000 евра у готовини.
Ова истрага је стала на пут илегалном и насилном извору оружја у нашем дворишту. У овом случају сматрамо да су наоружање и оружје и наркотици јер су оба извори убистава и фаталних несрећа. Уз то, изнуде, продаја оружја, пљачке и прање новца неки су од злочина које смо открили док смо истраживали операцију продаје наркотика у Њујорку која је успостављена са Косовом. Желим да се захвалим храбрим мушкарцима и женама из наше локалне, државне, федералне и интернационале полицијске заједнице на сарадњи и тешком послу – рекао је специјални агент Џејмс Хант.
Приштински медији су навели да је Велију возач косовског конзулата у Њујорку, као и да је на позив високог званичника Демократске партије Косова Хашима Тачија помагао током предизборне кампање. Косовске власти саопштиле су да је Велију пуштен одмах после хапшења.

Велијуу помагала Косовска полиција

Како је пренео албански портал „Газета метро“, Велијуу је у договореној продаји аутоматског оружја помагао један припадник Косовске полиције.

– У априлу ове године Велију је контактирао са својим шефом у вези са продајом аутоматских пушака из источне Европе. Након телефонског разговора, Велију је отишао на Косово где је имао помоћ члана тајне полиције Косова – пренели су албански медији.

Ово оружје било је намењено криминалним мексичким организацијама које воде рат на територији око границе са Америком.

Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here