Филозофски факултет у мутним правним водама

Поделите:

Пропустом управе факултета наши избори у звања нису окончани у року, а вршилац дужности декана Данијел Синани наговештава наш премештај у ненаставно особље, тврде предавачи Милош Ковић и Жарко Петковић

Предавачима с Филозофског факултета Универзитета у Београду, проф. др Жарку Петковићу, доц. др Милошу Ковићу и доц. др Вери Васиљевић истекли су уговори о раду због пропуста управе факултета да процес њиховог избора у звање оконча у за то прописима предвиђеном року.

Тако за наш лист тврде Ковић и Петковић, који додају да се управа факултета оглушила, и још увек се оглушава, о уобичајену праксу потписивања анекса уговора о раду, којим се запосленима продужава постојећи статус до окончања процеса избора у звање, посебно када до одлагања није дошло због пропуста запослених.

На то је проф. др Данијелу Синанију, актуелном вршиоцу дужности декана Филозофског факултета, пажњу скренуо и проф. др Бранко Ракић, универзитетски омбудсман, у допису од 29. маја 2017.

Овим професорима уговори су истекли пре више од два месеца, али су сви наставили да обављају посао на факултету – држе наставу, испите и учествују у раду факултетских органа и редовно примају плату. Kако нам је објашњено, поменути aнекси су им понуђени тек пре неколико дана, 31. маја. Њих троје су их потписали, али то још увек није учинио в. д. декана Синани. Они истичу да је Синани више пута јавно наговештавао да ће ово троје предавача преместити у ненаставно особље. Како кажу Ковић и Петковић, чак и након што су некима од њих звања коначно потврђена 1. јуна, на седници већа, Синани је јавно поновио намеру да ће овакав премештај ипак уследити.

– Синани покушава да нам сада, пошто је са бившим деканом Војиславом Јелићем месецима блокирао наш избор у звање, одузме академска звања и да нас удаљи из наставе. Против себе има универзитетске прописе и праксу, мишљење омбудсмана и правне службе нашег факултета, као и убедљиву већину чланова факултетског већа и савета, који су одбили његов покушај од 29. маја, да за нас систематизацијом отвори нова, ненаставна радна места у Археолошкој збирци – истиче за „Политику” Милош Ковић, доцент на Одељењу за историју, и додаје: – Ово што се догађа нама само је један од симптома болести која је одавно захватила наш факултет. Једна интересна група, коју чини део предавача на Одељењу за историју и Одељењу за етнологију, уз још неке колеге са осталих одељења, упорно покушава да овлада радом факултета и да са посла избаци, или бар понизи, оне наставнике које прогласе за непослушне. О њиховим мотивима могу само да нагађам, али они кажњавају чак и наше студенте.

Ковић наглашава да је захвалан академцима који су стали уз њега тако што су на „Фесјбуку” направили страницу „Подршка Милошу Ковићу”.

Његов колега Жарко Петковић, ванредни професор на Одељењу за историју, додаје да је положај у којем су се нашли без преседана за институцију у којој раде.

– Изборна процедура прво није могла да се оконча због блокаде у коју је ову кућу увео Јелић, најчешће прекидањем седница научно-наставног и изборног већа. Последња успешна, до краја одржана седница ових тела одиграла се још у новембру 2016. Следећа седница већа одржана је тек 1. јуна 2017, а требало би да се састајемо сваког месеца. Одлуку да са нама не склопи анексе Јелић није објаснио. Уверен сам да је у питању лична освета због нашег противљења прогону проф. др Александра Фотића, у коме је учествовала претходна управа и мањи део чланова већа факултета. Своје уверење заснивам на чињеници да је тадашњи декан Јелић са другим колегама, када им је истекао уговор као нама, потписао анексе уговора о раду док са нама није. Синани, који га је наследио, отишао је корак даље па је у неколико наврата, једном приликом и пред читавим већем, изговорио како је најближи решењу да нас постави на ваннаставна радна места, будући да је то, по његовој засада јединственој правној експертизи, једини начин да се реши проблем – истиче Петковић.

На питања која смо писмено упутили Синанију и Јелићу, а која се тичу свега наведеног, нисмо до закључења овог издања добили одговоре.

Универзитетски омбудсман упозорава на кршење прописа

Подсећајући у свом допису да се о избору у звање наставника и асистента факултета одлучује у управном поступку и да чланови колегијалних стручних органа том приликом врше јавно овлашћење, које подразумева и њихову одговорност, почев од етичке па до могуће кривичне, универзитетски омбудсман Ракић наводи: „Не улазећи у то да ли се врши свесна опструкција или не, сасвим је извесно да непоштовање важећих прописима предвиђених рокова, у којима се морају покренути и окончати поступци избора у звања, а та појава је очигледно широко распрострањена на Филозофском факултету, представља кршење прописа и повреду права и на праву заснованих интереса заинтересованих наставника и других евентуалних учесника на расписаним конкурсима.”

 

 

Политика

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here