Фиоке пуне тајних оптужница против Срба

Поделите:

Богдану Митровићу који је ухапшен на косову одређен једномесечни притвор, адвокати са косова упозоравају. Специјално тужилаштво има спискове који служе за застрашивање и спречавање повратка

Током саслушања у среду пред судијом Основног суда Митровић је све оптужбе одбацио као нетачне. Митровић ће, према одлуци суда, бити прослеђен у затвор у Подујеву, што је још једна нелогичност у овом процесу, јер је овај затвор предвиђен за оптужене за најтеже злочине.

Специјално тужилаштво подигло је оптужницу против Митровића 18. јула ове године, због како се, наводи, кривичног дела ратни злочин против цивилног становништвва.

Породица Богдана Митровића шокирана је тиме што му је одређен једномесечни притвор. Они понављају да никаквог разлога није било ни за хапшење ни за притвор, јер никоме ништа није скривио нити је учествовао у ратним дејствима на Косову.

Срби из Мушутишта наводе да је Митровића пријавио комшија Ђељајдин Бућај, референт за повратак у Сувој Реци, који је узурпирао његову имовину и уцењивао га да је прода.

Истовремено, српски адвокати у покрајини опомињу на постојање тајних спискова односно оптужница против Срба са Космета, али српски правосудни органи нити српски адвокати нису упознати са бројем тих оптужница.

– Мислим да у фиокама Специјалног тужилаштва Косова већ постоје припремљене оптужнице против Срба које се активирају с времена на време, баш као што се то десило са Митровићем, када се сасвим неочекивано показало да је он на оптужници – истиче за наш лист адвокат Љубомир Пантовић. Он је уверен да су оптужнице исконструисане са циљем да застраше Србе, поготову што се активирају спорадично како би ефекат застрашивања био што већи.

Истовремено, из Канцеларије за КиМ истичу да се одређивањем притвора од 30 дана Богдану Митровићу, покрајинско правосуђе прикључило кампањи застрашивања српског народа, односно да је још једном потврдило да није спремно и дорасло да самостално дели правду.

s- Одмах по хапшењу, Канцеларија је протестовала код међународних мисија, упозоривши да су оптужнице за наводне ратне злочине годинама инструмент којим се врши опструкција повратка интерно расељених лица, а узурпаторима српске имовине пружа отворена институционална подршка – наводе из Канцеларије за КиМ. Додају да је од међународних инстанци, пре свега Еулекса, затражено да предузму мере како би се спречили прогон и малтретирање невиног човека, као и да постоје јасне индиције да је овде реч о политичкој и криминалној инструментализацији правосуђа.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here