Фрка са Кинезима због Зоране!

Поделите:

Потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и урбанизма Зорана Михајловић својим понашањем је изазвала скандал и умало нарушила сјајне односе Србије са Кином.
Наиме, она се у суботу ненајављено појавила на градилишту на Коридору 11 и осула паљбу на извођаче радова. Хаос који је након тога настао морао је да пегла председник Србије Александар Вучић, који је два дана касније са великом државном делегацијом и кинеским амбасадором у Београду обишао радове на Коридору 11.

– Михајловићева је због личне медијске промоције направила скандал. Појавила се на градилишту и пред камерама јасно демонстрирала како је забринута, љута и незадовољна брзином извођења радова – наводи наш извор и додаје да је кинеске партнере тај инцидент поприлично разљутио.

– Кинези су тренутно један од најважнијих, ако не и најважнији партнер Србије. Свој посао у 99 одсто случајева обављају прецизно и савесно и није им било јасно зашто би уопште трпели нечије позоришне представе – објашњава наш извор.
Иначе, инцидент се десио у суботу када је Михајловићева ненајављено обишла деоницу пута од Уба до Обреновца и рекла да је разочарана динамиком радова, те да неће дозволити да се иједан динар грађана Србије троши на било чије грешке.

– Доста је шминкања градилишта пред мој долазак. Све фирме ће морати да поштују рокове и квалитет, или ће морати да плате пенале – поручила је она и нагласила да је недопустиво да се уговор не поштује.
Како је додала, разлог ненајављене контроле радова на тој деоници дугој 26,2 километра био је да се увери у којој мери извођач радова – кинеска компанија „Шандонг”, и домаће фирме, које раде као подизвођачи, испуњавају обавезе.

– Шест месеци слушам на састанцима од извођача радова да је све у реду, да све иде по плану, да ће радови бити завршени у року. А онда на терену видим сасвим другачију слику. Оваквим односом кинеске компаније и домаћих фирми које раде као подизвођачи не могу да буду задовољни ни Влада Србије, ни кинески амбасадор, ни Кина, као наш велики партнер у области инфраструктуре – казала је она и истакла да је извођач већ добио опомену пред раскид.

Да је Михајловићева и те како направила инцидент доказ је и то што је јуче покушала да промени плочу, те је истакла да било који технички проблеми на терену док се граде путеви не могу утицати на односе Србије и Кине.

Она је рекла да није задовољна напретком на деоници Уб-Обреновац, коју је за викенд обишла, напомињући да је ово први пут да имамо проблема са неком кинеском компанијом. Министарка је, међутим, истакла да је одмах по њеном обиласку реаговао и амбасадор Кине, који је послао писмо компанији.

Зорана: Лош вам је извор!

Потпредседница Владе Зорана Михајловић јуче је за „Ало!” казала да то што једна кинеска комапанија не испуњава уговор нема везе са односима две земље.

– Прво вам је лош извор, што сте могли да видите и по понашању кинеског амбасадора, јер је одмах контактирао са „Шандонгом“ у Кини. То што једна кинеска компаније не испуњава уговор нема никакве везе са добрим односима Србије и Кине. И покушај да се после 50 састанака чињеница да главни извођач не извршава своје обавезе пребаци на односе две државе потпуна је будалаштина или покушај неких подизвођача да оправдају свој нерад. Србија и Кина имају уговоре од 2,5 милијарде, а очекују нас потписивања од шест милијарди евра, и то само инфраструктура, коју водим – казала је она.

Тома кулирао министарку!

И Тома је био љут! Председник Савета за сарадњу с Кином Томислав Николић такође је био љут због скандала који је изазвала Зорана Михајловић. Он је приликом обиласка радова на Коридору 11 потпуно игнорисао министарку, која се понашала као да у суботу није изазвала инцидент. Иначе, Николић је том приликом поручио да треба да искористимо шансу што је Кина у визији Европе на прво место ставила Србију. Он је истакао да Србија има велики углед у Кини, односно велико пријатељство са кинеским руководством и кинеским народом, додајући да су кинеске фирме задовољне радом у Србији, јер су знале под којим условима раде.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here