ФСБ: На страни терориста 4.500 Руса

Поделите:

Готово 4.500 руских грађана отишло је у иностранство да би се борили „на страни терориста“, рекао је данас Алекасандар Бортњиков, директор руске Федералне службе безбедности (ФСБ) која се спрема за њихов повратак пошто је Исламска држава изгубила готово све територије у Ираку и Сирији.

До сада су руске службе известиле о 2.900 руских џихадиста, највећим делом пореклом из нестабилних муслиманских република на Kавказу.

Према Бортњикову, током пет година је више од 9.500 људи било на суду „због злочина повезаних с тероризмом или екстремизмом“.

Пошто је председник Русије Владимир Путин објавио повлачење дела руских снага из Сирије, ФСБ је изразила забринутост због повратка џихадиста из Сирије. У Русији се следеће године одржава Светско првенство у фудбалу.

Исламска држава и сиријски огранак ал-Kаиде су Русији више пута претили осветом од почетка војне интервенције у Сирији 2015. године. Русија је била мета више напада током претходних месеци, а у нападу на метро у Санкт Петербургу 3. априла је погинуло 16 људи.

Путин је данас изјавио да тренутна ситуација „захтева проналажење нових ефикаснијих метода за одговоре на изазове и претње у свету“, и нагласио важност сарадње обавештајних служби.

Он је у недељу захвалио председнику САД Доналду Трампу за „обавештајне податке које је проследила ЦИА“, што је омогућило спречавање планираног напада у Санкт Петербургу.

Претходних дана су специјалне снаге извеле више операција које су довеле до хапшења или смрти осумњичених припадника Исламске државе.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here