Галијашевић: Косово држава значи снажну терористичку базу

Поделите:

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да „направити од Косова државу“ уствари значи направити снажну терористичку базу и како каже, тако нешто неће и не сме десити.

„Косово је сложен безбедносни проблем, оно је у радикално-исламистичком смислу и у улози у рату у Сирији, и у ратовима који се воде кроз разне терористичке и друге војне формације. Оно је преслика Босне и Херцеговине, оно је копија БиХ“, рекао је Галијашевић на округлом столу „Правни, геополитички и безбедносни аспекти српског питања на КиМ“.

Он је навео да се 83 борца са КиМ боре у редовима Исламске државе и Алкаиде и додао да је у БиХ тај број још и већи – 92.

У околностима великих геополитичких промена у Европи, свако исхитрено решење које се тиче Косова и Метохије било би погрешно и на страни оних држава које подржавају независност КиМ, оцена је учесника округлог стола.

Поручено је да је важно дефинисати у наредном периоду шта тачно за Србију значи термин „коначан статус Косова“ као и инсистирати на очувању мандата и међународних мисија на КиМ у складу са Резолуцијом 1244.

На округлом столу су учествовали члан председништва Заветника Милица Ðурђевић, политички аналитичар Драгомир Анђелковић, генерал-мајор у пензији војске Србије Милун Кокановић, стрчњак за безбедност Џевад Галијашевић, адвокат Горан Петронијевић, сарадник Института за модерну историју Александар Раковић и правниk Данијел Игрец.

На скупу у организацији „Српског сабора Заветници“ предложено је усвајање националне стратегије за КиМ у којој би се дефинисала, како је истакнуто,“црвена линија“ преко које се не би смело ићи у разговорима са Приштином и међународном заједницом.

Танјуг

 

 

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here