Гаспром добио дозволу за изградњу другог крака Турског тока

Поделите:

Руски енергетски гигант Гаспром добио је дозволу од турских власти за изградњу другог крака морске дионице гасовода Турски ток, саопштила је та компанија.

– Данас смо добили дозволу за постављање другог крака у искључивој економској зони и територијалним водама Турске. На тај начин, све неопходне дозволе Владе Турске Републике за морску дионицу гасовода Турски ток су добијене. Сада ће оба крака гасовода бити пуштена у експлоатацију у апсолутно прецизном року, до краја 2019. године – навео је предсједник управе Гаспрома Алексеј Милер.

Он је додао да се пројекат реализује пуном паром.

– У складу с планом пројекат се реализује истовремено на три дионице: на обалама Русије и Турске, као и у Црном мору. На морској дионици је постављено више од 760 километара збирно за оба крака. Изградња дионице обалског чвора у Русији је при крају. У Турској су почели радови на изградњи платформе пријемног терминала – саопштио је он.

Гаспром је 7. маја прошле године почео да гради морску дионицу гасовода Турски ток. Пројекат подразумијева изградњу два крака капацитета од по 15,75 милијарди кубних метара гаса.

Први крак је предвиђен за испоруке гаса турским потрошачима и планирано је да буде покренут у марту ове године, а други за снабдијевање земаља Јужне и Југоисточне Европе. Рок за његово покретање је 2019. године. Гаспром је прошле године у тај пројекат инвестирао 92,8 милијарди рубаља.

Извор: Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here