Гаучос научио ћирилицу

Поделите:

Аргентинац Дијего Гарсија Ромеро већ деценију проучава српску културу и језик, а овде се осећа као код куће. Срби као и ми много воле храну, a бурек са сиром бих јео сваког дана

Наша два народа имају много више сличности него разлика. И Срби и Аргентинци су темпераментни, страствени, знају искрено да се радују, али и да тугују, воле спорт и музику, пуни су духа упркос свакодневним, углавном финансијским недаћама и свему ономе што их је у прошлости задесило. Зато се у Србији осећам као код куће, међу добрим и љубазним људима.

Овако, у само неколико реченица, Аргентинац Дијего Гарсија Ромеро (32), дипломирани политиколог из Буенос Ајреса који је ових дана у гостима код својих пријатеља у Краљеву, описује свој други боравак у Србији чији језик, историју, културу и уметност проучава већ дуже од једне деценије.

– Србија је за мене фасцинантна земља, и волео бих да се овде запослим и наставим да живим. Пре седам година сам први пут био у Србији и то је била љубав на први поглед, а у априлу ове године сам поново дошао и не знам када ћу да се вратим, јер још толико тога имам да видим и научим – на више него солидном српском прича „гаучос“ Дијего.

Према његовим речима, за Србију и бившу Југославију први пут се заинтересовао још као дечак 1995. године гледајући кошаркашку репрезентацију тадашње Југославије на Европском шампионату у Грчкој. Из петних жила је, како каже, тада навијао за Ђорђевића, Даниловића, Дивца, Бодирогу и остале у незаборавном трилер финалу против Литваније.

– Спорт је, практично, био почетак, а потом сам се заинтересовао и за историју, добро позната дешавања на овим просторима деведесетих година, за вашу културу и уметност, а убрзо сам почео да учим и језик. Недавно сам научио да читам ћирилицу и веома сам поносан на то. Пре две године на Факултету политичких наука у Буенос Ајресу дипломирао сам на тему – „Самоуправљање у Југославији“. Сада сам дошао да обиђем вашу лепу земљу, не само велике градове, већ и мале, руралне средине, да упознајем нове људе и њихове обичаје – каже Дијего.

Омиљене књиге симпатичног Аргентинца су Андрићеве „На Дрини ћуприја“ и „Травничка хроника“, уз све филмове Емира Кустурице посебно воли и „Ко то тамо пева“, „Маратонце“ и „Варљиво лето ’68.“, слуша „Рибљу чорбу“ и „Бајагу“, одушевљен је културним и историјским наслеђем средњовековне Жиче и Студенице, али и карневалском атмосфером у Гучи. А, као прави гурман воли да ужива у српским и гастрономским специјалитетима овог региона.

– Храна је изврсна, а Срби, баш као и ми Аргентинци воле да једу месо, нарочито са роштиља. Мени се много допада и бурек са сиром, то бих могао да једем сваки дан – кроз широк осмех додаје Дијего Гарсија Ромеро. – Не претерујем када кажем да уживам у Србији. Где год се појавим сви су љубазни према мени, мада не крију изненађење када им кажем да сам из Аргентине, али да немам српско порекло.

ЗА АРГЕНТИНУ И СРБИЈУ

КАО велики фан Боке јуниорс, Дијего редовно прати спортска дешавања и у својој домовини и у Србији.

– Осим за репрезентацију Аргентине у свим спортовима навијам и за Србију. Надам се да ће се обе фудбалске репрезентације пласирати на Светско првенство у Русији, мада морам да признам да су мени омиљени играчи из деведесетих Марадона, Каниђа, Балбо, Батистута, Мијатовић, Михајловић, Југовић и Стојковић – наглашава Аргентинац заљубљен у Србију. – У кошарци, Србија је и сада велесила, обожавам магичног Теодосића, док Аргентина после сјајне генерације Ђинобилија, Сколе и осталих, мало стагнира.

– КАДА сам у Аргентини на интернету читам вести из Србије, а сада уз прву јутарњу кафу обавезно прочитам „Вечерње новости“. Посебно ми је драго што се штампају на ћирилици. Моје мишљење је да сваки народ мора да сачува свој идентитет, а медији, посебно штампани, имају велику улогу у томе.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here