Генерал Бајић: Борили смо се против оружане побуне у Хрватској

Поделите:

Генерал Љубомир Бајић, један од шесторице официра против којих је хрватска полиција поднијела кривичну пријаву због ваздушног напада на Банске дворе у Загребу 1991. године, изјавио је да се Хрватска тада дигла на отворену оружану побуну, а да је он као професионални официр школован за одбрану своје земље /СФРЈ/.

„Моје командно гесло током војне каријере било је да се ‘змија бије равно у главу’“, рекао је Бајић, који је у то вријеме био командант Петог ваздухопловног корпуса.

Он је за „Вечерње новости“ рекао да није уплашен што из Загреба траже да буде притворен, наводећи да има пуно повјерење у државне органе Србије.

„Наравно, обавезан сам и радо ћу дати све одговоре на ову кривичну пријаву правосудним органима моје државе – Србије“, додао је Бајић и нагласио да су остали окривљени само извршавали његово наређење.

Бајић је додао да не може да заборави шта се све дешавало у Туђмановој Хрватској и да није бјежао ни када су га оптужили за рушење хеликоптера ОЕБС-а.

„Нису имали дозволу за прелет и наредио сам ватру“, подсјетио је Бајић.

Он каже да је 1941. годину као двогодишњак преживио само зато што га усташе из родне Бањалуке нису одвеле у логор за дјецу Јастребарско, већ га је мајка некако убацила у воз за Србију.

„Остао сам жив и као генерал ЈНА сам знао шта се спрема српском народу у Туђмановој држави“, рекао је Бајић.

Хрватска полиција је поднијела кривичну пријаву против шест бивших припадника ЈНА, од којих су пет држављани Србије, а један Хрватске. Осим Бајића, то су Слободан Јеремић, Ђуро Миличевић, Ратко Допуђа, Давор Лукић и лице са чији су иницијали Ч.К.

У Загребу је најављена и међународна потјерница за њима, као и да ће бити затражен истражни затвор.

Они су оптужени за „покушај убиства највиших државних личности и за злочин против цивилног становништва“.

Извор: СРНА

Поделите:

1 COMMENT

  1. Е, генерале, генерале…да си их на време све с**бао , оно не би били сада у
    прилици да расписују “тјералице“ за Вама а можда и за Вашом покојном
    мајком што Вас је у бацила у воз за Србију!!!

    Драган Славнић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here