Генерал Бајић: Не бојим се, Туђман је злочинац

Поделите:

Генерал бивше ЈНА Љубомир Бајић, који је као тадашњи командант Петог ваздухопловног корпуса, наредио ракетирање Банских двора, октобра 1991. године, каже да се не боји ничега, да је то урадио за своју домовину и свој народ и да је спреман да одговора, али својој држави.

Хрватска је, наиме, након 26 година од тог догађа и само две седмице од изрицања правоснажне пресуде шеторици Хрвата из Херцеговине, саопштила да је истрага у вези тог догађаја завршена и да су кривичне пријаве поднете против петорице високих официра ЈНА, пет држављана Србије и једног држављанина Хрватске. Указујући на ту чињеницу и део хрватских медија је јуче писао да су кривичне пријаве практично преко ноћи од Туђмана агресора, направиле Туђмана жртвом.

Гостујући на тв Пинк генерал Бајић је најпре подсетио шта је све претходило његовој наредби да се ракетирају Бански двори, седиште првог хрватског председника Фрање Туђмана, који је, иначе, поменутом хашком пресудом означен као вођа удруженог злочиначког подухвата у БиХ.

Бајић је подсетио да је хрватски врх тада издао наређење на општи напад на касарне ЈНА на територији Хрватске, када је дошло до предаје Вараждинског корпуса, затим копривничке и бјеловарске, где је приликом предаје стрељан командант и још пет припадника бригаде.

Присећајући се тих дана, генерал каже да се код Карловца догодио „прави покољ српских резервиста”.

„Тој ситуацији се морало стати на крај. Наређење војног врха је било да се за сваку касарну уништи један битан објекат хрватске парадржаве. Ја сам одлучио да се изврши напад на Банске дворе. Знао сам да је Туђман у објекту… На телевизији сам гледао његову конференцију за новинаре…„, испричао је генерал Бајић.

За њега је Туђман био непријатељ челу, како је рекао, једне парадржаве и потребно је, каже, напре се присетити његових изјава које су све биле на трагу рата, а као пример је навео: „Рата не би било да га Хрватска није желела” или на ону да „Србе треба ударити тако да нестану”.

„То говори да сам био у праву… Туђман је био злочинац”, јасан је генерал Бајић, који каже да жали што је Туђман избегао тај напад.

„Жалим жртве које су пале…, а зна се да се змија бије у главу”, навео је генерал.

Подсећа на тадашњу атмосферу у Хрватској, где се и данас забрањује српски језик и ћирилично писмо.

Објашњавајући да су најновије кривичне пријаве подигнуте против шесторице бивших официра ЈНА међу којима је и он, Бајић каже да је све то само последица пресуде хашког трибунала шесторици Хрвата за злочине у Херцег Босни и покушај да оправдају злочине које су чинили.

„Страх немам, не бојим се и спреман са да одговарам својој држави и свом народу”, каже генерал, који сматра да у војсци мора да постоји самоиницијатива.

Додао је и да, како је рекао, „има историјске мотиве због чега је то направио”.

Јасно је, каже, шта се тамо дешавало тада и данас.

„Чиста усташија и фашизам и ако се то не спречи настаће оно што је већ било”, упозорио је.

Његов колега, генерал Видосав Ковачвић је подсетио да је Хрватска међународно призната као независна држава 15. јануара 1992, а да је 26. марта ХВО напали БиХ и направили покољ у Бенковцу, Босанском Броду и Шамцу, када је страдало 3.500 Срба.

Када им је на том простору пружен отпор, хрватска војска је отишла у Херцег Босну, а о томе шта се тамо догодило говори и последња хашка пресуда.

Према његовим речима, Хрватска је тамо била агресор и зато овим кривичним пријавама против српских генерала они заправо желе да скрену пажњу са тих догађаја.

„Ми немамо чега да се плашимо”, казао је генерал Ковачевић и додао да се ЈНА повлачила по налогу војног врха и да у Хагу нема ниједног официра тадашње војске.

Лично је био много пута у Хагу и додаје да они имају добар тим за одбрану и да су спремни да заједно са тим тимом помогну одбрану Срба у Хагу, као и домаћем правосуђу.

Сматра да се хрватски државни врх, како каже, погубио због развоја усташтва и фашизма и да њихови потези не доприносе помирењу и сарадњи на начин како то ради председник Србије Александар Вучић.

„Ми не можемо да одемо у Хрватску ни да сахранимо своје”, закључио је Ковачевић.

Танјуг

Поделите:

3 COMMENTS

  • Да је заклетву одрадио крајње професионално и војнички,
   ова усташка гамад не би сада била у прилици да расписују
   за њим међународне “tjeralice“!

   Драган Славнић

 1. Још један превеслани, а жедан… Није схватио да је комуноусташтво Јозефа Броца сачувало НДХ нетакнуту – и дало јој државност кроз, тзв., СР Хрватску – само је „НД“ прешло у „СР“. СМРТ КОМУНИЗМУ! СЛОБОДА НАРОДУ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here