Генерал Дикић: Оптужница за „државни удар“ је лажна и измишљена, то је најобичнија бајка

Поделите:

„Никада нисам био припадник криминалне организације и никада нећу ни бити… Од свих оптужених познајем само Кристину Христић , са којом сам октобра прошле године, уочи парламентарних избора, допутовао у Црну Гору, те Александра Синђелића, заштићеног сведока у случају за наводни покушај тероризма“

„У Црну Гору сам дошао на молитву за здравље, да посетим манастир Острог јер сам тешко болестан и имао сам више операција. Синђелића сам упознао у Нишу, октобра прошле године. Није ми говорио о било каквом криминалном плану за насилну смену у Црној Гори, већ је поменуо протест против NATO-а у Подгорици. Мислим да је Синђелић био инструисан и да ме је с циљем молио да дођем у Црну Гору и говорим на скупу против NATO

Бивши командант Жандармерије открио је и да му је тужилац Миливоје Катнић рекао: „Генерале, ја ћу теби спаковати робију, па нека те суд ослободи“… Такође: да је на његову понуду за сарадњу одговорио: „Не можемо тако, што ћемо са овим оружјем, не можемо га ставити овим јадницима (осталим оптуженим), спаковаћемо га генералу, он је војник“

ПЕНЗИОНИСАНИ генерал Жандармерије Србије Братислав Дикић негирао је данас на суђењу у Вишем суду у Подгорици да је део криминалне организације која је октобра прошле године припремала насилну смену власти у Црној Гори.

Дикић је у судници казао да је оптужница „неоснована, лажна, измишљена“, да је „најобичнија бајка“ и изразио наду да ће њени „аутори одговарати“.

Он је специјалног тужиоца Миливоја Катнића оптужио за притиске током истраге.

Никада нисам био припадник криминалне организације и никада нећу ни бити“, казао је Дикић коме је, по тврдњама адвоката, погоршано здравље, али се одлучио да изнесе одбрану и „не утиче на ток поступка“.

У Вишем суду у Подгорици данас је почело суђење групи од 14 црногорских, српских и руских држављана оптуженим да су припремали и учествовали у припреми завере на дан прошлогодишњих парламентарних избора, а која је за циљ имала насилну смену власти, проглашење изборне победе опозиционог Демократског Фронта (ДФ) и ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Дикић је навео да није знао за криминални план, те да од свих оптужених познаје Кристину Христић , са којом је октобра прошле године, уочи парламентарних избора допутовао у Црну Гору, те Александра Синђелића, заштићеног сведока у случају за наводни покушај тероризма.

Пензионисани генерал, који је у затвору код Подгорице од октобра прошле године, додао је да не познаје „никакве Русе“, алудирајући на руске држављане, Едуарда Шишмакова и Владимира Попова, означене за организаторе наводне завере која је за циљ имала да спречи улазак Црне Горе у NATO.

Дикић је рекао да је у Црну Гору дошао на „молитву за здравље“, да посети манастиру Острог, јер је „тешко болестан“ и имао је више операција.

Бивши челник жандармерије је казао да је Синђелића упознао у Нишу, октобра прошле године, те да му он није говорио о било каквом криминалном плану за насилну смену у Црној Гори, већ је поменуо протест против NATO-а у Подгорици.

Дикић је казао да мисли да је Синђелић био „инструисан“ и да га је с циљем „молио“ да дође у Црну Гору и говори на скупу против NATO.

Пензионисани генерал Жандармерије је рекао и да је одмах по хапшењу понудио сарадњу са Тужилаштвом и оптужио тужиоца Миливоја Катнића за притисак на њега.

Дикић тврди да му је тужилац Катнић рекао: „Генерале, ја ћу теби спаковати робију, па нека те суд ослободи“… те да је на понуђену сарадњу од стране пензионисаног команданта Жандармерије одговорио:

„Не можемо тако, што ћемо са овим оружјем, не можемо га ставити овим јадницима (осталим оптуженим), спаковаћемо га генералу, он је војник“.

Дикић је због умора тражио паузу и наставиће с изношењем одбране после 12 сати.

 

 

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here