Генетско истраживање: Између Срба, Хрвата и Бошњака нема никаквих разлика

Поделите:

„Генетска карта“ показује да нема посебне разлике између народа у земљама региона, односно између Срба, Хрвата и Бошњака.
На Балкану доминира „Хаплогрупа И2“ и одликује је изразита висина мушкараца, у просеку 185,6 центиметара, показује поређење генетског састава.

Из ове карте се види да Британци имају више генетске сличности са Италијанима или Португалцима, него са много ближим скандинавским народима попут Данаца или Финаца.

„Хаплогрупа Р1б“ најчешће је присутна у западној Европи, али и у неким деловима Русије као и централне Африке. Мање је заступљена у источној Европи, западној Азији, као и деловима северне Африке и централне Азије.

„Хаплогрупа Р1а“ распрострањена је на великом подручју Евроазије, протеже се од Скандинавије, средње Европе, југа Сибира, па све до југа Азије, наводе научни портали.

„Хаплогрупа Н“ широко је распрострањена на северу Евроазије, а може се пронаћи и на другим подручјима попут југоистока Азије, пацифичког подручја, југозапада Азије, те на европском југу.

Научници наводе да је „Хаплогрупа И1“ најчешћа у Шведској и на западу Финске. Њој припада 35 до 38 одсто мушкараца у Шведској, 32,8 одсто мушкараца у Данској, 31,5 одсто мушкараца у Норвешкој, те око 28 одсто мушкараца у Финској.

„Хаплогрупа Ј1“ распрострањена је на више подручја Блиског истока, те деловима Кавказа, Судана и Етиопије.

Могуће је пронаћи и на северу Африке, југу Европе, те међу јеврејским групама, посебно онима са презименом Коен. Много ређа је, али може се пронаћи и у неким деловима Европе, у централној Азији, те на индијском потконтиненту.

„Хаплогрупа Ј2“ доминира у западној, централној и јужној Азији, деловима Европе и северне Африке, али најчешће се повезује са северозападом Азије.

Сматра се да је „Хаплогрупа Ј2“ потекла са подручја између Кавказа, Месопотамије и Леванта.
„Хаплогрупа Е“ је ретка и има је готово искључиво у Африци.

Научници напомињу да се „Хаплогрупа Г“ најчешће проналази у Грузији, а има је и међу мањинским становништвом Кавказа. Може се пронаћи, у мањем проценту, међу становништвом Европе, јужне и средње Азије, те северне Африке.

Блиц

Поделите:

3 Коментари

  1. ali i Grčko poluostrvo Peloponez pripada istoj toj haplo grupi……
    a svako zna da je to postojbina stare Sparte..
    dakle jedino Šipci i Crnogorci su potomci Mirmidonaca i Ahilovi naslednici…..
    svi ostali su sitna buranija za Mirmidon……

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here