Genetsko istraživanje: Između Srba, Hrvata i Bošnjaka nema nikakvih razlika

Podelite:

„Genetska karta“ pokazuje da nema posebne razlike između naroda u zemljama regiona, odnosno između Srba, Hrvata i Bošnjaka.
Na Balkanu dominira „Haplogrupa I2“ i odlikuje je izrazita visina muškaraca, u proseku 185,6 centimetara, pokazuje poređenje genetskog sastava.

Iz ove karte se vidi da Britanci imaju više genetske sličnosti sa Italijanima ili Portugalcima, nego sa mnogo bližim skandinavskim narodima poput Danaca ili Finaca.

„Haplogrupa R1b“ najčešće je prisutna u zapadnoj Evropi, ali i u nekim delovima Rusije kao i centralne Afrike. Manje je zastupljena u istočnoj Evropi, zapadnoj Aziji, kao i delovima severne Afrike i centralne Azije.

„Haplogrupa R1a“ rasprostranjena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, srednje Evrope, juga Sibira, pa sve do juga Azije, navode naučni portali.

„Haplogrupa N“ široko je rasprostranjena na severu Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije, te na evropskom jugu.

Naučnici navode da je „Haplogrupa I1“ najčešća u Švedskoj i na zapadu Finske. Njoj pripada 35 do 38 odsto muškaraca u Švedskoj, 32,8 odsto muškaraca u Danskoj, 31,5 odsto muškaraca u Norveškoj, te oko 28 odsto muškaraca u Finskoj.

„Haplogrupa J1“ rasprostranjena je na više područja Bliskog istoka, te delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije.

Moguće je pronaći i na severu Afrike, jugu Evrope, te među jevrejskim grupama, posebno onima sa prezimenom Koen. Mnogo ređa je, ali može se pronaći i u nekim delovima Evrope, u centralnoj Aziji, te na indijskom potkontinentu.

„Haplogrupa J2“ dominira u zapadnoj, centralnoj i južnoj Aziji, delovima Evrope i severne Afrike, ali najčešće se povezuje sa severozapadom Azije.

Smatra se da je „Haplogrupa J2“ potekla sa područja između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta.
„Haplogrupa E“ je retka i ima je gotovo isključivo u Africi.

Naučnici napominju da se „Haplogrupa G“ najčešće pronalazi u Gruziji, a ima je i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem procentu, među stanovništvom Evrope, južne i srednje Azije, te severne Afrike.

Blic

Podelite:

3 Komentari

 1. ali i Grčko poluostrvo Peloponez pripada istoj toj haplo grupi……
  a svako zna da je to postojbina stare Sparte..
  dakle jedino Šipci i Crnogorci su potomci Mirmidonaca i Ahilovi naslednici…..
  svi ostali su sitna buranija za Mirmidon……

  • a Beograd obični Rumuni,vlaška magija hahahahahahahaha….
   stočari kao i hrvati bez ikakve razlike..
   i još se hvale svojim genetskim poreklom Karpatske Drakule hahahahahaha

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here