Годишњица Колубарске битке: Перјаница у ратним побједама Србије

Поделите:

У Лазаревцу ће дана бити обиљежена 103. годишњица Колубарске битке, најзначајније битке између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом свјетском рату.

Државну церемонију полагања вијенца предводиће државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић.

На церемонији ће бити приређен и уметнички програм у Спомен-храму са костурницом светог Димитрија у Лазаревцу у чијој крипти почива преко 40.000 српских и аустроугарских војника.

Колубарска битка није само највећа савезничка побједа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вјештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успјела да ток борби преусмјери у брзу и изненадну офанзивну акцију.

Тактика, примијењена од стране генерала Живојина Мишића, након побједе на Колубари одликованог чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донио најзначајнију побједу у читавом Првом свјетском рату.

ИН4С

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here