ХАГ: Нисмо тражили Шешеља

Поделите:

За „Новости“ из Хага демантују да су за фебруар заказали изрицање нове пресуде вођи радикала. Лидер СРС: Никакав контакт са Трибуналом немам већ годину дана.

Жалбено веће Механизма за међународне кривичне судове које разматра жалбу у случају против Војислава Шешеља још није заказало датум изрицања пресуде и никакав налог у вези с тим није издат нити уручен Шешељу.

Ово су јуче потврдили „Новостима“ у Хагу, одговарајући на медијске наводе да је изрицање правоснажне пресуде лидеру радикала заказано за фебруар 2018.

Да није добио никакав позив да дође у Хаг и присуствује изрицању нове пресуде након уложене жалбе Тужилаштва, јуче је за наш лист потврдио и сам Шешељ:

– Ништа нисам добио, а не верујем да ми је Трибунал нешто и послао. Од њих никакве позиве нисам добио последњих годину и по.

На питање да ли ће, можда, променити мишљење и отићи у Хаг ако му позив стигне, први човек радикала је био кратак:

– На то ћу вам одговорити ако добијем позив.

Судско веће Трибунала са судијом Жан-Клодом Антоанетијем на челу изрекло је 31. марта прошле године ослобађајућу пресуду Шешељу по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.

Већина чланова већа (судије Антоанети и Мандаје Нијанг) уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључило је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.Латанцијева је била супротног мишљења по осам тачака оптужнице, док је по једној тачки Шешељ ослобођен једногласно. Тужилаштво је, иначе, пре изрицања пресуде за њега тражило казну од 28 година.

Шешељ је 2014. пуштен на привремену слободу из Хага, где је у притвору провео готово 12 година.

ВЕЋ ПРЕКРШИО ОБАВЕЗУ

Према процедури, оптужени је у обавези да присуствује изрицању пресуде пред Трибуналом. Међутим Војислав Шешељ се ни приликом изрицања првостепене пресуде није појавио пред судом.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here