Харадинај: „Задовољан сам својим доприносом у рату за слободу Косова!“

Поделите:

Kандидат за премијера Kосова Рамуш Харадинај изјавио да ће Приштина наставити дијалог с Београдом само ако Kосово буде испоштовано као суверена држава.

Харадинај је председник Аллијансе за Будућност Kосова, чланице једне од две велике коалиције која се назива „ратном“ и „коалицијом мрака“, и њен је кандидат за премијера на предстојећим изборима 11. јуна на KиМ.

Он је у интервјуу агенцији Анадолија изјавио да ће Приштина наставити дијалог са Београдом само ако Kосово буде испоштовано као „суверена, независна држава, призната од великог броја држава“. У сурптном, поручио је, ако се Србија, како каже, буде понашала непријатељски, Kосво ће узвратити реципрочно.

У дијалогу ће, додаје, заступати интересе Kосова и одлуке Скупштине. „Ми не мислимо да наставимо дијалог само због дијалога, ми смо за дијалог уколико смо потпуно испоштовани онакви какви јесмо. Признаћемо само оне који нас признају, поштоваћемо само оне који нас поштују“, навео је Харадинај, који коалицију којој припада већ сматра победничком.

Говорећи о његовом задржавању у Француској четири месеца по потерници Србије, Харадинај каже да се осећа „задовољно својом улогом у време рата за слободу Kосова“. Неће се, каже, потчинити Србији ни у којем смислу.

Србија је, додао је, осудила и бившег председника Француске Жака Ширака за ратни злочин током последњих сукоба на Kосову.

„Реализација потернице из 2004. од правосуђа које је осудио и њихов председник Ширак је срамота за Француску, за било коју земљу. Они нису ставили у затвор њиховог председника Ширака, док су себи дозволили да ухапсе бившег премијера једне земље, изабраног од народа, то је велики апсурд“, рекао је Хардинај за Анадолију.

 

 

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here