ХАШKИ СУДИЈА: Натерали су нас да ослободимо ратне злочинце Готовину и Маркача

Поделите:

Хашки суд не дели правду, већ спроводи политичке одлуке, написао је Фредерик Хархоф, један од судија на међународном трибуналу у Хагу, у писму својим колегама. Садржај писма објавио је дански дневни лист БТ.

У писму се Хархоф посебно осврнуо на недавне ослобађајуће пресуде Анти Готовини, Младену Маркачу, Момчилу Перишићу, Франку Симатовићу и Јовици Станишићу. “То је противно свакој врсти правде”, написао је Хархоф реферирајући се на ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу.

“Американац Мерон вршио притисак на суце да ослободе Готовину”

“Амерички предсједник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде и имао је среће када је у задњи час успио наговорити остарјелог турског суца да промјени мишљење”, пише Хархоф.

“Остарјели турски судац” на којег се Данац позива је Мехмет Гунеј, 77-годишњак који је гласао да се Готовину и Маркача ослободи. Подсјећамо, до ослобађајуће пресуде хрватским генералима дошло се прегласавањем; троје судаца било је за (Мерон, Гунеј и Патрик Робинсон), а двоје против (Фаусто Покар и Kармел Агиус).

“Рецентне пресуде изазвале су код мене дубоку професионалну и моралну дилему, коју нисам до сада искусио. Најгора од свега је сумња да су неки моји колеге изложени политичком притиску. То сасвим мијења премису мога посла, који би требао служити принципима разума и правде”, пише Хархоф.

Притисак из САД-а и Израела?

У свом драматичном писму дански судац истиче да су хашки суци присиљени свјесно пуштати ратне злочинце на слободу. Kао извор таквих притисака Хархоф је истакнуо предсједника суца, Американца Мерона, који је био шеф судског вијећа које је ослободило Готовину и Маркача.

“Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САД-а и Израела престрашио да се Хашки суд превише приближава највише рангираним војним дужносницима. Јесу ли израелски или амерички дужносници извршили притисак на америчког предсједника Хашког суда да промјени тијек судских поступака?”, пита се Хархоф у свом писму.

 

 

Београд365

Поделите:

1 COMMENT

  1. Eto, sada je i zvanično rečeno ono što je bilo svim (poštenim ljudima) jasno i očigledno da je taj tkz. „Haški tribunal“ (međunarodni sud pravde za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije)
    ustvari samo politička farsa od nekog „suda pravde“ i da je imao antisrbski karakter još u osnivanju da bi sakrio (opravdao) protviv međunarodno prvnu agresiju, zločinački napad NATO pakta bombardovanjem SRJ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here