ХИСТЕРИЈА У АМЕРИЦИ: САД подељеније него икад! (фото)

Поделите:

Американци у 12 држава срушили 21 споменик посвећен Грађанском рату јер статуе „вређају осећања црнаца“. Спортском коментатору забрањено да преноси утакмицу само зато што се зове као генерал некадашњег Југа – Роберт Ли

Американци су упали у невероватну хистерију због сопствене историје. Последњих месец дана масовно руше споменике Конфедерације, како се звала алијанса држава Југа током Америчког грађанског рата, зато што „вређају осећања црнаца и доводе до расних нереда“.

Досад је уништена најмање 21 статуа у 12 држава, а врхунац лудила догодио се током викенда кад је спортском коментатору забрањено да преноси утакмицу америчког фудбала само зато што се зове као генерал некадашњег Југа – Роберт Ли.

Шта ће нам?!
Шта ће нам статуе неких команданата белаца који су отворено били расисти и подржавали ропство
Двајт Ајхман

Да не изазову конфликте
Телевизија ЕСПН у недељу је одлучила да коментатору, који важи за једног од најбољих у Вирџинији, не дозволи да преноси утакмицу која би требало да буде одиграна 2. септембра. Телевизијска станица се није обазирала на то што новинар нема везе с породицом војсковође, већ потиче из Азије, где је презиме Ли веома често.
– Донели смо одлуку да Роберта пребацимо на пренос утакмице у Питсбургу, уместо у Шарлотсвилу у Вирџинији. Његово име могло би да повреди осећања грађана – навели су из ЕСПН.

На такав потез су се одлучили након што су у Шарлотсвилу 12. августа баш због споменика генералу Роберту Лију избили нереди, у којима је једна особа убијена, а више од 40 повређено. Тада су се због одлуке власти Вирџиније да уклони статуу Лија неонацисти сукобили са супарницима. Екстремни десничари се противе уклањању споменика Конфедерације, док њихови супарници то подржавају, тврдећи да статуе вређају осећања милиона црнаца и подсећају их на сурово време ропства.

Хаос на протестима против Трампа у Финиксу
Стотине демонстраната сукобиле су се у уторак увече са полицијом на протестима против председника Доналда Трампа. Демонстрације су одржане испред хале у којој је Трамп разговарао са присталицама, а полиција је једва растерала окупљене, који су њих бацали каменице.
– Трамп да поднесе оставку! – викали су окупљени.

После тих крвавих нереда хистерија се проширила по читавој земљи, а највише на Флориди, у Тексасу, Луизијани, Џорџији, Јужној Каролини, Кентакију, Мериленду, али и по Калифорнији и Вашингтону. Локалне власти у тим државама донеле су одлуке о рушењу споменика, међутим, поједини грађани су решили да их предупреде. Американци су тако порушили статуе багерима, тестерама, а пре три дана је у Тексасу ухапшен један младић који је хтео да подметне експлозив под споменик Конфедерације.
Присталице рушења тврде да ће то омогућити већи мир у подељеној земљи, у којој већ више од две године бесне расни сукоби.
– Шта ће нам статуе неких команданата белаца који су отворено били растисти и подржавали ропство. Ти људи су повели рат како би се изборили за очување једног бруталног система који је поробио црнце и третирао их као стоку – рекао је црнац Двајт Ајхман (45) из Њу Орлеанса, града у ком је такође порушен споменик генералу Роберту Лију.

Не мењају се чињенице
Међутим, историчари тврде да рушење није добро јер се на тај начин брише важан део америчке историје.

– Уклањање споменика представља један облик културног чишћења. Чак и кад их све склоне са улица, неће успети да порекну да је ропство постојало на југу САД и да су белци на најбруталнији начин искоришћавали Афроамериканце као радну снагу. Морамо да схватимо да је то важан део нашег наслеђа и да не треба да негирамо сопствену историју. Сасвим супротно, добро би било да учимо из ње – поручио је амерички професор историје Алфред Брофи.

Он је додао да је ово што се дешава у САД последица незнања историје.

– Амерички грађански рат није се водио због ослобађања црнаца из ропства, већ првенствено из економских разлога. Можда Конфедерација асоцира на ропство, али је погрешно покушавати да се рушењем споменика мења историја – каже Брофи.

СПОРНИ СПОМЕНИЦИ:
– 700 споменика Конфедерацији постоје широм Америке
– 21 споменик Конфедерације досад је порушен у 12 држава САД
– 18 споменика је у плану за рушење наредних недеља

Поделите:

1 COMMENT

  1. Neverovatno gluposti i kod „učenih“ ljudi su (reklo bi se) „normalna“ pojava! Istoričari tvrde: „bla bla bla bla bla“ Pa naravno da je tako, bla bla bla! To je za to što postoje tenzije, rasne tenzije i prelazi se preko toga, prko tih tenzija! Mali crni („afro“) dečak 7/8 godina star „poteže“ plastičnu igračku koja je kao pištolj na policajca, policajac (koji je belac) „bude brži“ i sa par metaka!? – ubije dete , jer „ne zna, nije znao da je to bila plastična igračka“!? I oni su „slobodno društvo“? Koja je to sloboda? da svako ima pravo da nosi oružje, pištolj, refolver, kalašnjikov katanu mač? i policajac (a i svaki drugi građanin koji se „oseti ugroženim“ ima pravo da se brani? i – policajac se „osetio ugrpženim“?! I takvu „demokratiju“, „slobodu“ (po njihovom obrascu) oni nude celom svetu! A onima manje civilizovanim (kao što je Balkan i tkz. „treći svet“ oni to rade na silu, „uteruju“ (tu njihovu) demokratiju i njihov pojam slobode na silu. Čuo sam od nekog kolege, NATO „pacifisti“ u Bosni (BiH) stoji NATO vojnik (tamu u nekom gradu na ulicu i „raja“ se skupila i gledaju ga (kao da je s’Marsa „pao“) jedan od „raje“ (seoski „mangup“) simulira pokretom da „vadi pištolj“ iz unutarnjeg džepa jakne, i ovaj NATO-ovac „bio brži“ i ga ubija na licu mesta! „Nije znao, mislio je da ovaj poteže pištolj“?! A bilo je sličnih slučajeva i u Makedoniji!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here