Хојт против Русије и Кине на Балкану и у Србији

Поделите:

Брајан Хојт Ји, заменик помоћника државног секретара САД, биће именован за новог амбасадора САД у Македонији. Он ће и формално да из Скопља координира рад америчких служби на западном Балкану које имају задатак да спрече повезивање луке Пиреј коју су купили Кинези са Будимпештом, униште Републику Српску и експресно припреме Македонију за чланство у НАТО

Београдски Ало пише да одлука администрације у Вашингтону да на службу у Скопље пошаље човека који је тренутно њихов главни оперативац за Балкан, нимало не изненађује упућене саговорнике.

Он је одлучујуће утицао и на расплет кризе у Македонији и на неки начин средио да се тамо формира македонско-албанска коалиција на челу са Заевим. Цео његов аранжман неће бити у интересу Србије

Лист из дипломатских извора сазнаје да је Хојт Ји добио три кључна задатка која мора да спроведе док је у Македонији.

Опасно по Србију

Хојт Ји ће и формално да из Скопља координира рад америчких служби на западном Балкану. Има наређење да у року од годину дана припреми Македонију за улазак у НАТО. То ће бити најбрже приступање неке земље овом војном савезу, поготово земље која ни војно ни политички ни економски не испуњава основне услове за приступ озбиљној Алијанси.

Иза свега је наравно геостратешки интерес америчког позиционирања у овом делу Европе. Ји има задатак да спречи повезивање луке Пиреј коју су купили Кинези са Будимпештом, и даље западном Европом. Наиме, кинески циљ је да брзом пругом од Солуна до Будимпеште транспортују своју робу, Србија је већ ушла у пројекат изградње своје деонице, али кључни део је кроз Македонију који ће Американци да опструирају.

Трећи и за нас најдраматичнији задатак америчког дипломате је да учини све како би у најскорије време и дефинитивно била укинута Република Српска. Ово ће тешко проћи јер САД нема механизме да сем силом промени вољу српског народа у РС.

Такође, из Скопља ће координирати и активности на дефинитивном одвајању Косова од Србије – истиче извор близак дипломатским каналима једне велике источне земље.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић, каже да је јасно као дан да долазак човека као што је Ји на такву позицију неће ни мало бити у интересу Србије, већ ће само доприносити јачању концепта НАТО, и не само то него ће се још више потенцирати на прзнању независности Косова и смањену утицаја Русије на наше просторе.

– Уколико је тачна информација да Ји долази за амбасадора у Македонију онда значи дефинитивно да је кључни циљ да Македонија што пре уђе у НАТО и да се тиме што пре цела та линија НАТО, после уласка Црне Горе и преко Косова за које исто постоји план да уђе једног тренутка, повеже и да се практично преко Бугарске после изађе на Црно море. Тиме би се потпуно затворио круг НАТО на простору Балкана. Тачније, тиме бисмо ми били потпуно окружени и у будућности би били реализовани главни стратешки политички циљеви НАТО везани за Русију и везани за стратешке циљеве Кине који се тичу њеног наступа на југу Европе – објашњава Миливојевић.

Наш саговорник подсећа да је Ји службовао и у Загребу, али и да је имао утицај на скорашња дешавања у Македонији.

– У последње време био је најактивнији овде у региону око експанзије НАТО и америчких интереса. Он је одлучујуће утицао и на расплет кризе у Македонији и на неки начин средио да се тамо формира македонско-албанска коалиција на челу са Заевим. Шта спрема по питању РС, ја у овом тренутку заиста не знам, али понављам цео његов аранжман неће бити у интересу Србије – завршава наш саговорник.

Брајан Хојт Ји нас зна као свој џеп

Каријера америчког дипломате Хојта Јиа повезана је са Балканом готово две и по деценије. Из првог реда је посматрао неке од најважнијих догађаја на овим просторима – 1993. је пратио припрему Дејтонског споразума, 1999. је седео у канцеларији Хавијера Солане, из Подгорице је пратио како се раздвајају Србија и Црна Гора, из Солуна како Грчка тоне у финансијску кризу, а из Загреба како се Хрватска припрема за улазак у Европску унију.
У марту је у Приштини разговарао са Хашимом Тачијем, после чега је предлог за формирање косовске војске склоњен с дневног реда. У мају је посетио Македонију, након чега се Никола Груевски повукао, а Ђорђе Иванов понудио мандат Зорану Заеву.
Истог месеца је у Албанији разговарао са политичким лидерима, после чега су се сви сложили да иду на изборе. На истом путовању се видео и с Александром Вучићем и Сашом Јанковићем у Београду.

Ало.рс

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here