Холандска влада тражи да се поништи пресуда о Сребреници

Поделите:

Холандска влада тражила је од врховног суда те земље да поништи пресуду да је Холандија делимично одговорна за смрт 300 мушкараца муслиманске вероисповести убијених у Сребреници 1995. године.

„Не делимо мишљење судије да су холандски мировњаци УН поступали незаконито и не разумемо како је суд донео ту пресуду“, рекао је портпарол Министарства одбране Клас Мajер за Ројтерс.

Он је алудирао на пресуду Апелационог суда из јуна ове године где се потврђује пресуда из 2014. године, а у којој се наводи да је требало да холандски мировњаци знају да ће муслимани бити убијени уколико их приморају да напусте базу УН.

Поделите:

1 коментар

 1. Kao komentar na ovu vest ispričaću vam jedan vic koji se ovih dana širi po holandskim društvenim mrežama a kojim se ismejava….videćete šta.
  Vic je prilično dugačka priča i ja ću pokušati da je maksimalno skratim.
  Elem, pogine u saobraćajnoj nesreći aktuelni premijer Mark Rute i pojavi se na vratima Neba kraj kojih stoji sveti Petar. Sveti Petar mu odmah objasni da je praksa da vodeće političare ne šalje on u Raj ili Pakao već da oni moraju sami da izaberu svoju večnost, nakon što provedu jedan dan i u Paklu i u Raju.
  – Gde ćete prvo? – upita sveti Petar premijera Holandije i ovaj nakon kraćeg razmišljanja reče da je praktičnije da ode prvo do Pakla jer će zacelo kasnije odlučiti da ostane u Raju, a tamo će, jel te, sutra boraviti.
  Rečeno, učinjeno. Uđe u nekakav lift i stane ponirati u velike dubine. Na kraju se lift zaustavi i vrata se otvore, kad tamo prekrasan veliki travnati golf teren i svi njegovi politički prijatelji sa koktelima i ostalim viskijima u rukama, obučeni u pulovere za golf i štapovima priđu mu da se pozdrave. Ugodno je ćaskao sa njima dobivši i sam čašu najboljeg viskija i debelu kubansku cigaru a posle su svi zajedno jeli dagnje i kavijar te pili najbolji šampanjac. Rute nije ni primetio kad je prošao taj dan ali ga sveti Petar pozove i reče mu da je vreme da poseti i Raj.
  Uđe on ponovo u taj lift i vine se u velike visine. Nakon duge vožnje po vertikali lift stane i vrata se otvore. Vidi Rute da je na oblacima. Zakorači napolje i oseti svu belinu i mir Raja. Stanovnici veoma smireno, bez nervoze, sede po oblacima i sviraju u harfe. Vidi Rute da nije ni ovde loše ali da je prilično dosadno i kad ga nakon 24 sata sveti Petar pozove i kaže mu da je vreme da izabere svoju večnost a on reče da ne bi verovaro da mu je to neko juče rekao ali da bi on ipak u Pakao.
  I uđe u lift te stane dugo poniranje na dole. Napokon se lift zaustavi i vrata se otvore. Ono što je Rute tad video potpuno ga je prenerazilo. Ni traga od lepe livade na kojoj se igra golf nego smetlište za obaveznim najlonskim kesama koje vetar vitla i dim od spontanog paljenja đubreta, a njegovi drugovima sa kojima je još preključe jeo kavijar i pio šampanjac gladni, prljavi i smrdljivi, obučeni u stare jutane vreće, prevrću štapovima po đubretu ne bi li našli nešto za jelo!
  Tad se pojavi i Satana glavom i poželi mu dobrodošlicu.
  -Ali, ja ništa ne razumem- promuca Rute Satani. -Ja sam bio ovde juče i sve je izgledalo potpuno drugačije.
  -Pa jeste – odgovori mu Lucifer. – Juče je bila izborna kampanja, a danas si izabrao.

  Holandija ovih meseci ima stanovitih političkih problema i velika je verovatnost da će morati novi izbori. Ovaj zahtev aktuelne vlasti za preispitivanjem sudske presude treba gledati u kontekstu moguće predizborne kampanje.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here