Хрвати би да нема Срба у Сабору — „освета“ за Јасеновац?

Поделите:

У хрватској јавности је отворена полемика о томе да ли треба спречити да се у Сабору појављују представници националних мањина.

У емисији Отворено на ХРТ ставове су сучелили министар управе Ловро Кушчевић (ХДЗ), бивши министар Арсен Баук (СДП), Жељка Маркић (иницијатива „У име обитељи“), Анто Ђапић (ХОС), Роберт Подолњак (Мост) и Борис Милошевић (СДСС),  пише  Т-портал, пренео је Б92.

Маркићева је рекла да могући референдум о том питању није антисрпски, него антикорупцијски, као и да нигде у ЕУ мањине нису у положају као што су у Хрватској, да имају гарантоване посланике у Сабору који могу да одлучују о свим питањима.

Милошевић је оценио да то јесте антимањинска и антисрпска иницијатива, која представља удар на достигнуте стандарде заштите права националних мањина у Хрватској.

Хосовац Ђапић се сагласио са министарком Маркић и додао да „сви треба да буду политички Хрвати“, уз напомену да је иницијатива реакција на „нападе на елиту хрватску јединицу ХОС поводом постављања спомен-плоче њеним погинулим припадницима у Јасеновцу“.

 

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here