Хрвати јачи од нас!

Поделите:

Руње сједи у Управи Росњефта, а имао је и кључну улогу у каријери првог сурадника Доналда Трумпа.

Ако је досад и било сумње, након јучерашњих сенатских саслушања посве је извјесно да ће Реx Тиллерсон бити именован на позицију новог америчког државног тајника, а уз чињеницу да се ради о другој најважнијој позицији у креирању вањске политике највеће свјетске силе, та је информација за Хрватску важна и зато јер је један од најближих сурадника овог 64-годишњег Тексашанина у вријеме док је био на челу највеће америчке нафтне компаније ЕxxонМобил био један – Хрват.
У опсежном чланку који описује Тиллерсонову пословну каријеру у Еxxону који је ових дана обајвио угледни магазин Wалл Стреет Јоурнал на више мјеста се истиче важна улога коју је одиграо Жељко Руње, некадашњи челни човјек Еxxонове подружнице у Русији, а данашњи потпредсједник Росњефта, највеће свјетске бурзовно излистане нафтне компаније. Према Wалл Стреет Јоурналу, управо је Руње био главни оперативац великог ширења пословања америчке компаније у Русији – највећег постигнућа и кључног стратешког опредјељења раздобља у којем је на челу Еxxона био Тиллерсон. Дапаче, тврди се да је управо Руње био кључна особа при склапању сурадње Еxxона и Росњефта за истраживање и експлоатацију големих лежишта нафте у руском дијелу Арктика.

Тај је уговор руска компанија иницијално склопила с британским БП-ом, но након што су руски олигарси који су били сувласници тамошње подружнице БП-а блокирали посао, Руње је препознао прилику и упозорио Тиллерсона.
Најважнији посао

На концу је склопљен уговор о заједничком истраживању између Еxxона и Росњефта вриједан 3,2 милијарде долара у склопу којега је америчка компанија уз арктичка добила приступ и вриједним лежиштима угљиководика у Сибиру и на Црном мору. Тиллерсону ће послије руски предсједник Владимир Путин уручити Орден пријатељства – највише руско одликовање за стране држављане – а Руње ће 2013. након Росњефтова 60 милијарди долара вриједног преузимања руског БП-а – у којем је био један од главних преговарача – постати потпредсједник те компаније задужен за све њезине “оффсхоре” пројекте у свијету. Како је предсједник Росњефта Игор Сечин један од најближих сурадника руског предсједника Владимира Путина, а Тиллерсон постаје државни тајник САД-а, Руње је тако један од вјеројатно ријетких људи на свијету који истовремено има чврст особни контакт с кључним актерима из самог врха политичке моћи САД-а и Русије. Та чињеница својеврсни је врхунац фасцинантне животне приче тог 62-годишњег Сињанина, некадашњег перспективног кошаркаша који је у 40 година професионалне каријере успио досегнути титулу формално највише позиционираног Хрвата у повијести свјетске нафтне индустрије.

Одлазак на аљаску

Жељко Руње рођен је 1954. у Сплиту, а након дјетињства проведеног у Сињу, гдје се почео бавити кошарком, примијетили су га тренери тадашњег загребачког клуба Локомотива – данашње Цибоне – те се преселио у Загреб, гдје је завршио гимназију. Потом образовање наставља у САД-у, на аљашком свеучилишту, гдје је – уз помоћ Крешимира Ћосића – добио кошаркашку стипендију. По завршетку факултета запослио се у једној локалној нафтној компанији, а кад је ту твртку преузео велики Еxxон, наставио је развијати каријеру у том глобалном нафтном диву.

Сљедећих 18 година Руње ће провести радећи на пословима везаним уз истраживање, развој и производњу из налазишта у арктичком дијелу Аљаске, Нигерији, Алжиру, Тајланду, Анголи, Туркменистану, Азербајџану и Аустралији, да би 1997. стигао у Русију.

Тијеком сљедећих петанестак година Руње је водио пројект развоја подморских налазишта на далекоисточном оточју Сахалинима, које се и данас због специфичних метеоролошких и сеизмичких карактеристика локације сматра једним од најкомплекснијих и најуспјешнијих пројеката те врсте на свијету.

Избјегава политику

Големо међународно искуство и углед у руским пословним круговима довео га је у врх новоствореног енергетског дива, а помало неочекивани исход предсједничких избора у САД-у с избором Доналда Трумпа и конзеквентним именовањем Тиллерсона за америчког шефа дипломације и – у хрватском контексту јединствен – статус инсајдера на највишим разинама интернационалне политике.

Како Руње – иначе несклон било каквим иступима у медијима – није политичар, већ искључиво бизнисмен, било би нереално очекивати да ће се он и у будућности активно ангажирати у политичком или дипломатском смислу, но нема никакве сумње да је човјек који у свом телефону има бројеве најближих сурадника Трумпа и Путина најрелевантнији извор информација, контаката и тумачења кључних догађаја на међународној сцени.

А таквих је у новијој повијести Хрватске било мало…

Бившег шефа моћног Еxxона уочи избора у Бијелу кућу напали за преблиске односе с Русијом

У јеку афере о Русији, која има компромитирајуће податке о изабраном америчком предсједнику Доналду Трумпу, на саслушање пред сенаторе јучер је изашао Реx Тиллерсон. Он је све донедавно био први човјек енергетскога гиганта Еxxон Мобилеа, а требао би преузети мјесто државног тајника, формално трећи положај у америчком суставу извршне власти (иако има више државних тајника које је повијест запамтила, него потпредсједника). Тиллерсон ће бити изложен рафалу питања о својим везама с Русијом и предсједником Владимиром Путином, а нападачи неће бити само опорбени демократи, него и неки од републиканаца којима смета његова “руска веза”.

Реутерс је добио на увид његов уводни експозе из којега се види да се добро припремио за очекивани напад: према том документу, изјавит ће да је “Русија пријетња те да су НАТО-ови савезници у праву кад су узбуњени због Москве”. Тврдит ће и да се обнова руске моћи догодила због “недостатка америчког водства” те ће позвати на отворен и искрен дијалог с Москвом. “Морамо имати јасну слику наших односа с Москвом. Русија представља пријетњу, али није непредвидива у остваривању својих интереса”, стоји у тексту за који се очекивало да ће изговорити.

Тиллерсон ће, колико се може закључити, најавити да ће будућа америчка политика према Русији бити комплексна: пуна сурадња гдје постоји заједнички интерес – борба против тероризма, а чврст став гдје би Москва могла запријетити америчким интересима. Аналитичари истичу да је једна од идеја водиља Трумпове доктрине договор с Русијом како би се обуздало сада неограничено јачање Кине.

Реx Тиллерсон је, што је интересантно, избор неких од старих републиканаца, примјерице бившег шефа ЦИА-е и министра обране Роберта Гатеса, а подршку му је дала и бивша државна тајница Цондолеезза Рице. Осим Русије, критичари му највише замјерају мањак искуства у администрацији, а неки истичу и како је у више случајева, кад су се интереси Еxxон Мобилеа сукобили с америчкима, чврсто остао на страни компаније. У којој је провео свој цијели радни вијек и која му је, уз вођење скаута, била једина преокупација. Не треба, јасно, напомињати да је Тиллерсон “прави, изворни Тексашанин”.

Поделите:

6 COMMENTS

 1. ЛОШИ СРПСКИ ПОЛИТИЧАРИ И УЧИТЕЉИ (ЛИНГВИСТИ) ПОРАЗИЛИ СУ СРПСКИ НАРОД ОКУПИРАЈУЋИ ГА ХРВАТСКИМ ПИСМОМ. Не знам у чему су све Хрвати јачи од нас. Али знам сигурно да су у једноме јачи 90 одсто од нас. Срби и Хрвати су, кад је реч о писму били јаки отприлике као и ми све до 1954. године. Све до тада српски народ је писао својим (ћириличким) писмом, а Хрвати су писали својим (латиничким) писмом.. Међутим, после 1954. године, Хрвати су све дом данас остали јаки у свом писму, јер су га за писање свога језика задржали сто одсто. Срби су се у томе показали слабијим до данас чак 90 одсто, јер је отприлике толико Срба остало да користе своје писмо, а хрватско писмо при8мило је 90 одсто Срба.
  Ако хоћемо право, за ту слабост српског народа ни9је кривац сам народ, него они који су га учили које је њихово писмо. Српски лингвисти и политичари лагали су српски народ како је свеједно којим писмом пишу свој језик и лагали су га и погрешно учили да је и та хрватска абецеде „српско писмо“. Народ је поверовао својим лоши учитељима и стигао је до данашњег поразног процента у коришћењу свога писма. Хрватски лингвисти и политичари нису лагали свој народ бар када је о писму реч. И зато су се Хрвати у томе показали много јачи од нас.

 2. НАСТАВЉА СЕ ХИЉАДУГОДИШЊА БОРБА ПРОТИВ ЋИРИЛИЦЕ. Овај човек киаже овако: „To sa pismom je fora nasih Vladika i popova koji u stvari hoce neku fasizaciju Srba, samo da bi odagnali one koji su nekada mozda i hteli da pridju Srbima a danas to ne bi ni hteli.“
  То је оно. Србима се приписује „фашизација“ и када желе да (са)чувају своје писмо. И сад овај што је примио туђе писмо за свој језик сматра „фашистима“ оне који знају да нема разлога да Срби мењају своје писмо за писање свога језика. А зашто не би били „фашисти“ и другфи који не мењајзу писмо у писању свога језика? Комунисти су уништили српски народ и задали му страховит цивилизацијски ударац и поништили су му хиљадугодишњи идентитет на свом писму у свом језику. Мржња према ћирилици и данас је велика, таман као и у време када је на синоду у Солину донез закључак да је „ћирилица ђавољи изум Методија“. И зато и данас имамо наставак анатеме на ћирилицу и на Србе који желе да свој језик пишу својим писмом.

  • Hm,hmm…nisam “ zamjetio“ da je nekom branjeno,da pise kirilicom,nisu li slovenci imali obavezan predmet srpsko htvatski,..Zbog poslova,tehnologija,latinica nas je priblizavala zapadu. Danas,kada,dusom i telom,dajete zapadu-latinici,suverenitet,teritorijalni integritet,lajete i lazete,da ostvarite taj cilj,a Komuniste optuzite za to, i tako vozate,“ surfujete“ kroz istoriju.

 3. HmHm…izvini,sto ti ovako rano,uz kafu uskacem u tvoje “ nacertanije“, i ja postujem IRA, ali,napravio si gresku,nisu se srbi odrekli kralja,nego im je “ kralj“ pobio dinastiju Obrenovic dovukao jedan od dva najveca bagera u evropi za kopanje zlata,opljackao,uvalio u rat, obramicu sa zlatom,na rame,ostavio ih i pobegao “ u latinicu“.primer ti je los…Komunisti,su nas uveli u svet,planetu..ne samo sa latinicom.

 4. Hmhmm..Bosanci..su,bili, ucesnici, 1918.. sa kraljem Petrom,srbijanizacije Crne Gore,,Petrov potomak,inace crnogorske loze, ulozio je Srbiju u Jugoslaviju,a ovi danas “ iz senke“, ulazu Srbiju u BiH…i,sve to pred ocima “ vac,velikih srba i patriota“..prvo,vam je Kacavenda,zamalo postao patrijarh,bio bi to “ tandem sa Brnabickom“..

 5. ВИ „ЗАМИЈЕЋУЈЕТЕ“ САМО ОНО ШТО ВАМА ОДГОВАРА. Овај човек каже: „Hm,hmm…nisam “ zamjetio“ da je nekom branjeno,da pise kirilicom,nisu li slovenci imali obavezan predmet srpsko htvatski,..Zbog poslova,tehnologija,latinica nas je priblizavala zapadu.“
  Наравно да Ви нисте „замијетили“ ни то да је у НДХ-у забрањена ћирилица и Србима наметнута абецеда уместо ћирилице. Ви нисте „замијетили“ ни уништених 2,8 милиона српских ћириличких књига у Хрватској 90-их година 20. века (видите то у књизи Анте Лешаје „Књигоцид“). Ви нисте уопште „занмијетили“ ни чекићање ћириличких слова на таблама у Вуковару 2012. године. Ви нисте „замијетили ни забрану ћирилице и наметање Србима хрватске абецеде и у Првом светаском рату. И Ви нисте „замијетили“ ни објављену расправу у време Новосадског договора о „постепеној замени српске ћирилице хрватском латиницом“ под комунистичком влашћу. Ви нисте „замијетили“ ни чињеницу пред голуим оком да је у Србији данас 90 одсто хрватске абецеде у српском језику. А „замијетили“ сте да „технологија“ тражи латиницу. А нисте „замијетили“ да технологија у Русији, Бугарској, Македонији и друге није сметња да Руси, Бугари, Македонци и други пишу свој језик ћирилицом. Ви, дакле, „замијећзујете“ само оно што Ви желите, што Вам не одговара не „замијећујете“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here