Хрвати укинули Тита у Загребу, а ускоро ће улице и тргове назвати по усташама

Поделите:

Тита је са трга „макнуо Павелић“, наводи се у тексту.
Проусташки политичари постигли су свој циљ – укинули су и званично име Трга маршала Тита у Загребу, а ускоро се може очекивати и давање улицама и трговима имена усташа из доба Независне Државе Хрватске (НДХ), наводе либерални хрватски портали.

„Телеграм“ тако тврди да су Златан Хасанбеговић и Бруна Есих, са заједничке листе за град Загреб, који су сада главни кадрови за промене имена улица и тргова – симпатизери неких усташких ставова, али да, још увек, не смеју да јавно и отворено да хвале НДХ.

Неспорно је да је Јосип Броз Тито био и злочинац, али само потпуне историјске незналице могу тврдити да није био „један до највећих хрватских државника“, наводи портал.

Међу идејним заговорницима и извршиоцима пројекта преименовања једног од централних загребачких тргова јесу отворени „ендехазијски носталгичари“, који су се као клинци фотографисали са проусташком иконографијом.

Деловање Хасанбеговића и Есихове доказује да је реч о радикалној хрватској десници, која се никад није, и можда никад неће, помирити с концептом Хрватске као либералне, грађанске и секуларне државе.

То је Хрватска која не признаје да је грађанин важнији од своје етничке припадности, већ годинама, охрабрена добрим резултатима „конзервативне револуције“, покушава да реафирмише поједине сегменте усташке НДХ.

Титов трг преименован је лобирањем, иницијативама и аргументима проусташких политичара.

Најједноставније речено, Тита је са трга „макнуо Павелић“, наводи се у тексту.

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here