Хрватки историчар и теолог тврди: Срби су староседеоци Балкана (видео)

Поделите:

Горан Шарић, католички историчар и теолог, био је гост емисије „Интервју“ у продукцији „Балкан инфо“. Шарић је постао познат након што је у медијима изнео низ тврдњи по којима су Срби потомци Илира староседелаца Балкана, а да се може пратити веза становника Лепенског вира и Винче са данашњим становницима Србије и Балкана.

Он је, као што тврде и бројни историчари у Србији, објаснио да су Аустрија и Немачка манипулисали историјом како би Словене показали као досељенике на Балкан и у томе нашли оправдање за колонизацију овог простора од стране Германа.

Горан Шарић одговара на кључна питања на темељу дугогодишњих истраживања архива од Ватикана, преко Беча и Дубровника. Нашу прошлост, садашњост и будућност реконструише помоћу неколико стотина различитих извора и користећи преко 20 научних дисциплина у анализи.

Шарић говори о преласку садашњег становништва Хрватске из православља у католичанство, малом проценту турских гена међу српским становништвом и миту који је настао о турском силовању српскиња. Он објашњава да су међу Турцима има много више српског гена него обратно и објашњава шта су разлози томе.

Опанак.нет

Поделите:

8 COMMENTS

  1. Klasicna Hrvatska teorija brojanja krvnih zrnaca. Ne znam sta pokusava da dokaze ali ima dosta tacnih a i pogresnih teza. Jezici su su se u istoriji sirili trgovinom vaznim rutama, morem ili velikim rekama. Tako se Grcki prosirio oko Egejskog mora, latinski u zapadnom mediteranu, arapski karavanskom rutom uz Crveno more. Drevna ruta cilibara (ambera) je vodila od Letonije do Crnog mora i dalje Grcke na jednu i od Letonije do Trsta i Rima na drugu stranu. Ovim rutama se trgovalo ne samo cilibarom, nego zitom, krznom, robovima i cime sve ne. Tako je se drevni baltoslovenski jezik prosirio na teritorijama gde se danas ti jezici govore.

  2. Ova dve trgovacke rute (cilibara) su jako stare tako da se slican jezik govorio na njima i davno pre Rimljana (verovatno slican Litvanskom), i posle Rimljana (Slovenski) i da je strujanje na njima stalno postojalo u oba smera. Keltski jezik se prosirio morem oko Britanije, a germanski morem oko Skandinavije.

  3. Kolevka jezika je obicno onde gde su dijalekti najraznovrsniji (zato su u Engleskoj akcenti raznovrsniji nego u Americi). Ako se pogleda raznovrsnost evropskih jezika (gde su geografski slovenski, germanski, keltski, latinski itd) vidi se da je njihov izvor sa Balkana i verovatno dalje iz Male Azije.

  4. Vrlo je verovatno da su Iliri pricali ili slovenskim ili vrlo bliskim jezikom. Ali isto tako ih je veliki deo bio romanizovan (romanizovani su i Dacani/Rumuni koji su iza nas). Neosporno je da su se ti Iliri asimilovali vecinom medju Srbima i Hrvatima. Tako da su potomci Ilira Srbi i Hrvati, a ne Albanci (koji su ili mali narod koji je oduvek ziveo gde zivi sad ili Tracani).

  5. Nosilac identiteta nije ni jezik niti religija nego kompleksan miks istorije, ekonomije i demografije (inace Kanada i Amerika ne bi bile posebne nacije, Austrija i Nemacka, Argentina i Cile itd). Tako da cak i da svi Jugosloveni nekad bili i da su sad Srbi, i da su sad svi pravoslavni, Srbija, Hrvatska i Slovenija bi se odvojile jedne od drugih. Ekonomska, demografska i kulturna privlacna moc Nemacke prema Sloveniji i Severozapadnoj Hrvatskoj, i Italije prema Dalmaciji je toliko jaka da Jugosloveni jednostavno ne mogu da ocuvaju nezavisnost Slovenije i Hrvatske.

  6. Mnogo mi ovo dobro ide, trebao bih da budem kolumnista na Vidovdanu. Evo dozvoljavam vam da objavite moje komentare spojeno kao kolumnu (potpisite sa Srbenda) a ja obecavam da cu u tom slucaju napisati nastavak 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here