Хрватска посланица у Бриселу стопира улазак Србије у ЕУ

Поделите:

Посланица Европског парламента Ружа Томашић оспорава наш пут у Европску унију. Јадранка Јоксимовић: Затворили су поглавље 23, а нерешена права Срба.
НА притужбе хрватске посланице у Европском парламенту Руже Томашић, које је она у допису Европској комисији изнела на рачун Србије, доводећи у питање затварање преговарачког поглавља 23 са ЕУ, из Београда узвраћају да се под знак питања може ставити и то како је Хрватска успела да затвори то исто поглавље које се тиче правосуђа и основних права.

Најновију изјаву Томашићеве, иначе познате по националистичким иступима, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, у изјави за „Новости“, окарактерисала је као неодмерену и нетачну, и додала:

– Ако их баш занима поглавље 23, могли бисмо и ми да се запитамо како су они затворили исто поглавље, а да нису још решена имовинска, стечена и друга права прогнаних Срба. Ово је још једна изјава у већ познатом стилу екстремних хрватских десничара у Европском парламенту, којима највише дискредитују себе и своју политичку платформу.

У допису који је послала Европској комисији, Томашићева је поставила питање „хоће ли Србија бити у могућности да затвори поглавље 23 о правосуђу, настављајући да релативизује историју и злочиначке идеологије без јасно донесеног вредносног суда везаног за агресију Србије на Хрватску деведесетих година“. Такође, она се осврнула и на изјаве српског председника Александра Вучића поводом изгласавања Закона о хрватским бранитељима у Сабору.

* Ружа Томашић

О томе могу ли примедбе попут ових које је хрватска политичарка послала ЕК да утичу на ток и темпо преговора о поглављу 23, у Министарству правде „Новостима“ је речено:

– Успех Србије на путу ка ЕУ, па тако и у спровођењу свих реформи, цениће Европска комисија, а не појединачно посланици или било који појединци, без обзира на то из које државе долазе. Србија је одлучна да спроведе све зацртане реформе, најпре због бољег живота и просперитета својих грађана, а потом и да би испунила све услове за улазак у ЕУ.

* Јадранка Јоксимовић

Из Министарства подсећају и да је ЕК усвојила Акциони план за преговорачко поглавље 23, у коме су наведене све мере и циљеви које Србија треба да испуни.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here