Хрватска упутила протестну ноту Србији због туче младића у Војводини!

Поделите:

Хрватски премијер Андреј Пленковић осудио је напад на тројицу младића хрватске националности у Сонти и најавио протестну ноту Србији.

О инциденту који се догодио током викенда јавност је, посредством хрватских медија, обавестио председник Демократског савеза Хрвата у Војводини, Томислав Жигманов.

„Уложили смо протестну ноту, позивамо Србију да заштити Хрвате који живе у Србији“, рекао је Пленковић на почетку последње седнице владе у овој години.

ХИНА је јуче известила да је поводом недавног инцидента у Сонти отправник послова у хрватској амбасади у Београду пренео Министарству спољних послова Србије забринутост због „етнички мотивисаног узнемиравања и физичког напада“ и затражио детаљне информације од српске стране, саопштено је у среду из хрватског Министарства спољних и европских послова, пренела је Хина.

Полицијска управа Сомбор је, у међувремену, саопштила да инцидент није национално мотивисан, а да су изазивачи туче ухапшени.

Танјуг

Председник Покрајинске владе Игор Мировић добио је извештај од Полицијске управе Сомбор, који у свим елементима демантује наводе Томислава Жигманова, председника Демократског савеза Хрвата у Војводини, у вези са наводним инцидентом у Сонти, саопштено је у уторак увече из Мировићевог кабинета.

Из извештаја произилази да су припадници Полицијске управе Сомбор, одмах по сазнању о тучи младића у Сонти, обавили све неопходне радње са циљем да утврде чињенице и околности овог догађаја.

Недвосмислено је утврђено да нема елемената извршења дела на националној основи и о томе је Полицијска управа Сомбор обавестила јавно тужилашство.

„Свако уношење немира у хармоничне међунационалне односе које у Војводини граде и негују њени грађани и представници државних орган, недопустива је“, поручио је Мировић.

„Тражим од надлежних да увек и на сваком месту примењују закон, посебно кад су у питању тековине складних међуетничких односа“, рекао је он.

Жигманов је новинарима рекао, а пренела хрватска агенција Хина, да је младиће после вербалних претњи при поласку кући из кафића „пребила скупина млађих људи“ при чему су, како је рекао, „коришћени погрдни изрази с националном основом“.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here