Хрватска влада пада због Јасеновца?

Поделите:

Главна тема хрватских писаних и електронских медија је обећање премијера Андреја Пленковића да ће радити на скоријем изналажењу компромисног решења за спорну спомен плочу у Јасеновцу које не би било на штету ХОС и које не би вређало јасеновачке жртве о чему представици власти и опозиције имају различита мишљења, док ХОС-овци ћуте.
Медији истовремено спорну плочу у Јасеновцу са усташким покличом „за дом спремни“ непосредно доводе у везу са могућношћу изгласавања поверења Пленковићевом кабинету већ у септембру.

Завидан је број оних који сматрају да је Пленковић непотребно одужио са решавањем овог проблема тим пре што је, како тврде, све у његовим рукама, односно рукама владе која је то могла да уради једноставним доношењем уредбе.
Недељник Глобус пише да превладава став да је време да се коначно законски регулише не само спорни поздрав „за дом спремни“ него и све друго што је везано за разне тоталитарне режиме којих је на овом подручју било напретек у прошлости. Како ће то бити решено у овом тренутку је нејасно, наводи овај недељник и додаје да је како год очигледно је да да се натпису на плочи у Јасеновцу ближи крај, а то су им, кажу, потврдили и многи саговорници блиски Банским дворима.

Неко законско решење треба донети брзо, јер би се у противном криза могла наставити, а маневарски простор за ретерирање више немају ни Штромар ни Пуповац, али ни Пленковић, с тим да сви очекују изјашњавање премијера о детаљима, пише недељник.
Многи високи званичници ХДЗ-а уверавају, међутим, да се ништа од тога неће догодити и да је реч о питисцима коалиционих партнера који су, како кажу, били очекивани. „Знали смо да ће Пуповац јачати притисак, али не верујемо да ће ићи у радикална решења која би водила новим изборима“, каже неименовани саговорник Глобуса из ХДЗ и истовремено додаје да се новим изборима ништа не би добило.

Ни Милорад Пуповац, наводи се, више нема лагодну позицију.

„Био је, мора се признати, врло стрп­љив и толерантан кад је реч о стварању нове коалиције и безрезервно је подржао Андреја Пленковића. Чини то и сада, али и он сам је притиснут својим страначким чланством које тражи ‘барем’ да се плоча у Јасеновцу скине“, наводи недељник и додаје да би у супротном рејтинг лидера СДС С-а у странци сигурно пао, као и да је Пуповац довољно искусан политичар да то не дозволи.

Српска заједница свакако много очекује од ове владе, поготово од Пленковића, а очито се и на релацији Загреб – Београд догађају помаци који би могли довести до праве нормализације односа између двеју држава, пише Глобус позивајући се на изворе блиске српској заједници у Хрватској.Додаје се да је у контексту тога важно да се што пре реши питање спорне плоче, па има и оних који тврде да Пуповац све пожурује како би плоча била скинута с дневног реда пре него што се сусретну председници Хрватске и Србије, Колинда Грабар-Китаровић и Александар Вучић.

Тако се Пленковић око јасеновачке плоче нашао у процепу између ХНС-а, СДС С-а, тврде, али и оне мекше страначке деснице, а ту је, наводи се и део хрватских грађана којима је „пуна капа“ расправа о прошлости, усташама и партизанима, тако омиљеној теми хрватских политичара који напросто нису у стању да понуде нист друго.

Загребачки Вечерњи лист тим на ту тему пише да, уколико најутицајнија опозициона СДП до почетка заседања Сабора не добије став владе на интерпелацију о спомен-плочи погинулим хрватским бранитељима, припадницима ХОС-а, поднету још у априлу, у септембру већ на дневном реду тог законодавног тела могло би да се нађе изгласавање неповерења влади.
СДП-овац Пеђа Грбин каже тим поводом да су питања говора мржње као цивилизацијско питање као и питање односа према државној имовини и комплетној економској политици владе превише важна питања да би се допустило да их власти гурају под тепих.

Тако, наводи овај загребачки дневник, изгледа да би се прашина која се задњих дана подигла око ХОС-ове плоче због поздрава “за дом спремни”, за чије уклањање из Јасеновца влада не налази решење већ више од осам месеци, за коју седмицу могло би да се пресели и у саборске клупе, где ће Пленковић поново бити на испиту има ли или не подршку парламентарне већине од 76 заступника.
Ријечки Нови лист пише да ако до сутра ујутро плоча буде уклоњена, односно с ње буде избрисан ЗДС, Пленковић може бити потпуно сигуран у своју позицију. Али, ако премијер настави да калкулише, тек ће се тада до краја запетљати.

„Ово је ситуација која се решава налогом премијера, ништа друго за то није потребно.

Ствар је посве једноставна: премијер Андреј Пленковић мора послати некога да одшрафи плочу ХОС-а у Јасеновцу, с ње избрише поклич ‘за дом спремни’, и онда је најнормалније врати тамо где је била“, пише овај ријечки дневник.

Лист сматра да је то вероватно нејлегалније решење за ову кризу, сматра лист и додаје да је ХОС иначе регистрован као удружење у чијем симболу како се наводи, сасвим нормално стоји и ЗДС. Нико им, подсећа лист, није забранио регистрацију с таквим знаковљем и јасно да они мисле да је потпуно природно такав симбол истицати свугде, па и у Јасеновцу.
„Али, ако је премијеру Пленковићу политички преризично да забрани рад ХОС-а јер се у симболима користи говором мржње – а што је Уставни суд давно утврдио да ЗДС јесте – онда барем мора покушати да реши случај конкретне плоче у конкретном Јасеновцу. За то му не треба ни комисија за суочавање ко зна с чим, ни нови закони, ни јесен, ни ХНС и СДС С – само политичка воља“, истиче лист.

Лист, међутим, примећује да Пленковићево нећкање и удовољавање десници, а и бежање од изјава, само га ослабљује.

„Чудно је да он то већ не осећа и не примећује“, констатује лист и примећује да премијер не треба да се боји било каквих претњи. Треба, кажу, само имати петљу.

Када ће се и како доћи до “законског решења” које спомињу Бански двори за излазак из ове политичке кризе што је изненада ескалирала, нико за сада не открива, а из Пленковићевог окружења информације се не могу добити ни на кашичицу.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here