Хрватској седам дана да повуче мере!

Поделите:

Министри из региона усагласили своје ставове.
Министри су се усагласили да поставе ултиматум Хрватској од седам дана због одлуке Загреба везане за нови правилник којим се повећавају тарифе за фитосанитарни наџор над увезеним воћем и поврћем, сазнаје портал Аваз.ба.

Министри су једногласни да Хрватска има рок од седам дана да повуче мере или ће у противном доћи до увођења контрамера, пише тај портал.

У Сарајеву се данас одржава састанак министара трговине или пољопривреде балканских држава, погођених хрватском одлуком о новом правилнику , према којем накнада за сваки обављен инспекцијски наџор или контролу и сваку поједину врсту воћа и поврћа износи 2.000 куна (270 евра), док је раније износила 90 куна (12 евра).

Уочи састанка, српски министар трговине Расим Љајић, који предводи српску делегацију, изјавио је да ће се изаћи са предлогом да се укину мере које су противне Споразуму о стабилизацији и придруживању и принципима Светске трговинске организације.

Уколико се са хрватском владом не нађе решење у вези са мерама увећавања такси за српску робу које је та земља недавно увела, следећи корак ће бити – обраћање Европској комисији и, евентуално, контрамере, навео је он.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here