Hrvatskoj sedam dana da povuče mere!

Podelite:

Ministri iz regiona usaglasili svoje stavove.
Ministri su se usaglasili da postave ultimatum Hrvatskoj od sedam dana zbog odluke Zagreba vezane za novi pravilnik kojim se povećavaju tarife za fitosanitarni nadžor nad uvezenim voćem i povrćem, saznaje portal Avaz.ba.

Ministri su jednoglasni da Hrvatska ima rok od sedam dana da povuče mere ili će u protivnom doći do uvođenja kontramera, piše taj portal.

U Sarajevu se danas održava sastanak ministara trgovine ili poljoprivrede balkanskih država, pogođenih hrvatskom odlukom o novom pravilniku , prema kojem naknada za svaki obavljen inspekcijski nadžor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća iznosi 2.000 kuna (270 evra), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 evra).

Uoči sastanka, srpski ministar trgovine Rasim Ljajić, koji predvodi srpsku delegaciju, izjavio je da će se izaći sa predlogom da se ukinu mere koje su protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i principima Svetske trgovinske organizacije.

Ukoliko se sa hrvatskom vladom ne nađe rešenje u vezi sa merama uvećavanja taksi za srpsku robu koje je ta zemlja nedavno uvela, sledeći korak će biti – obraćanje Evropskoj komisiji i, eventualno, kontramere, naveo je on.

Tanjug

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here