Хуманитарци, оргије и злоупотреба беде

Поделите:

Радници хуманитарне организације Оксфам су на Хаитију организовали оргије са женама које су зависиле од њихове хуманитарне помоћи. Такви скандали у свету „хуманитараца“ познати су још од рада у бившој Југославији.

Сарадник неке хуманитарне организације требало би да ради у корист оних који зависе од његове помоћи. Но слика несебичних помагача на подручјима захваћенима ратом делом је мит. Онај ко помаже има моћ. Неки од њих злоупотребљавају ту моћ.

Недавно се сазнало да су запослени у британској невладиној организацији Оксфам након тешког потреса на Хаитију 2010. славили у званичној вили организације, где су уприличене оргије са проституткама. И у хуманитарним акцијама у Чаду 2006. било је таквих забава. На југу Судана су сурадници Оксфама чак силовали жене.

То није први секс-скандал који потреса свет организација за хуманитарну помоћ. „Сарадници и партнери хуманитарних организација у кризним подручјима су често били саучесници у сексуалном искоришћавању становништва“, каже за DW Burkhard Vilke из Немачког института за друштвена питања. То што сада излази на светлост дана само је врх леденог брега.

Други актуелни примери: „Лекари без граница“ су недавно је пријавили 24 случаја злоупотребе и сексуалног узнемиравања током протекле године. Хуманитарна организација „International Rescue Committee“  (ИРЦ) је признала да су у Конгу забележена три случаја сексуалне злоупотребе.

Бордел на Балкану

Застрањивања је било и за време југославенских ратова деведесетих година. У ратном вихору на Балкану забележена су сексуална искоришћавања девојака и жена од стране међународних помагача. Плави шлемови и хуманитарни радници су наводно редовно посећивали проститутке.

Jugoslawien Bosnien Serbien Geschichte Blauhelme in SarajevoПлави шлемови су оптужени за злоупотребе током рата у Босни

Како би помогла на лицу места, немачка организација за помоћ женама „Medica Mondiale“ залагала се за трауматизоване жене у Босни и Херцеговини. И данас ова невладина организација помаже женама у кризним подручјима.

Ара Стјелау, задужена за међународне програме ове организације, каже за ДВ да се на одлазак код проститутке у миљеу међународних помагача и хуманитараца дуго гледало као на „приватно задовољство“. Стјелау се добро сећа речи водећег радника једне немачке хуманитарне организације. Суочен са сексуалним застрањивањима појединих колега, он је рекао: „Ја не могу да гледам шта моји сарадници раде испод покривача.“

Устручавање све мање

Жене се одлучују на проституцију из нужде. Тешка ситуација у којој се налазе доводи до тога да жене узимају храну и новац за сексуалне услуге, каже Стјелау. Хуманитарци имају моћ јер деле хуманитарну помоћ.

„Сарадници једне организације располажу новцем, а тиме и утицајем јер они одлучују да некоме помогну а некоме не. И то ствара искушења“, каже Вилке. Те опасности је већина међународних хуманитарних организација свесна. Кодекси понашања требало би да све сараднике хуманитарних организација на то подсете. „Случај Оксфама показује да се не извлаче увек поуке“, каже Вилке.

Чак и када проституција није кршење закона – а у већини земаља јесте – организације попут Оксфама ризикују да изгубе добар имиџ на којем су дуго радиле. У свету хуманитарних организација веродостојност је важна валута, јер су невладине организације упућене на донације. А донатори желе да знају ко и како употребљава њихов новац.

Haiti Hilfe durch OxfamОксфам је био активан на Хаитију

„Зато јавност мора бити информисана о застрањивању и то без икакве задршке“, препоручује Вилке. Институт за који ради издаје у Немачкој посебан печат организацијама које се понашају фер и транспарентно. Ако застране, губе тај печат.

Донација све мање

Колико осетљиво реагују донатори најбоље је на својој кожи осетио УНИЦЕФ. Након финансијске афере 2007. тадашњи шеф немачког комитета организације Дитрих Гарлихс морао је да поднесе оставку и изгубио је поменути печат. Последица тога био је пад годишњих донација са 81 милион на 55 милиона евра.

У Великој Британији таква врста печата не постоји. У Оксфаму ствар до сада нису хтели да истерају на чистац. Тако је организација још 2011. у једном саопштењу навела да је отпуштен тим који је управљао овом организацијом на Хаитију. Као разлози су наведени злоупотреба и кршење правила. Али ниједном речју нису споменути проституција или оргије.

dw.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here