И даље две параде поноса у Србији

Поделите:

Девет ЛГБТ организација учествује на прајду 17. септембра, три га бојкотују; Једни траже учешће политичара, медија и дипломата, други се буне

ДЕВЕТ ЛГБТ организација одржаће 17. септембра, у подне, Београд прајд. Њима се неће прикључити организације „Егал“, „Лауд енд квир“ и ГЛИК које су већ организовале „Параду поноса Србије“, 26. јуна.

Засада је сигурно да ће септембарском прајду присуствовати повереница за равноправност Бранкица Јанковић, а организатори се надају да ће им се придружити, као и прошле године, Ана Брнабић, премијерка, и градоначелник Синиша Мали. Очекују и долазак новог омбудсмана Зорана Пашалића, ако буде слободан, а позиви су упућени и председнику Србије, као и свим члановима премијеркиног министарског кабинета.

Како је за „Новости“ потврдио Горан Милетић, из Удружења „Сивил рајтс дифендерс“ за Западни Балкан, једног од девет организатора овогодишње параде, разговори са министарствима су у току и следеће недеље ће се знати ко ће се позиву одазвати. Паралелно се воде разговори и са представницима полиције око безбедносне ситуације.

Говорећи о томе што се три организације које су у јуну организовале параду неће придружити септембарској, Милетић каже:

– Њихови захтеви били су да се прајд организује без политичара, дипломата, медија. То је немогуће, јер ако желимо нешто да променимо, ако желимо да неки закон буде донет, потребна нам је подршка и политичара и медија – каже Милетић.

ПРАЈД ИНФО-ЦЕНТАР
ПРВИ Прајд инфо-центар у Београду отворен је у уторак и радиће до 25. септембра, сваког радног дана од 10 пре подне до 10 увече. У њему ће посетиоци моћи да се информишу о историји покрета, стању људских права и егзистенцији ЛГБТ особа у Србији.

С друге стране, у „Паради поноса Србија“ наводе да подржавају свако окупљање коме је циљ побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији и инсистирају на слободи јавног окупљања.

– Сматрамо да „Парада поноса Србије“ и септембарски догађај треба да сарађују и имају јединствен фронт ка доносиоцима одлука. У неколико наврата смо покушавали да разговарамо и успоставимо сарадњу, али Горан Милетић је то одбио, што нас доводи до закључка да некима одговара разједињена и слаба ЛГБТ заједница. Када су организатори септембарског догађаја добили азил у Канади надали смо се да ће се ситуација променити и да ће доћи до сарадње, али смо се преварили јер се ситуација погоршала – кажу у „Паради поноса Србија“.

Такође, додају да инсистирање на конфликтној комуникацији не иде у прилог ЛГБТ заједници, и да ће наставити да указују да постоје важније ствари, као што је насиље над ЛГБТ особама и припадницима других мањинских група, као и доследна примена постојећег законског оквира и унапређење.

– Сматрамо да није довољно само изнети захтеве, већ целе године радити да се они и остваре, а за то је потребна јака и уједињена ЛГБТ заједница – поручују из ППС.

Брнабић и Мали прошле године учествовали на прајду

Иначе, овогодишњи Прајд истакао је и своје захтеве: боље кажњавање насиља над ЛБГТ популацијом, усвајање закона о родном идентитету, како би промена докумената пратила промену пола, објективно извештавање о проблемима ове заједнице, усвајање закона о регистрованом партнерству, који ће обезбедити једнакост заједнице у уживању права везаних за брачне и породичне односе, реформу образовања и уклањање дискриминаторних садржаја из уџбеника и усвајање закона о вршњачком насиљу, који ће препознати и насиље мотивисано мржњом према ЛБГТИ популацији.

Прајд креће 17. септембра са Цветног трга, у Београду, и колона ће ићи до Трга републике. Тог дана на зградама омбудсмана и поверенице за равноправност биће истакнуте ЛГБТ и транс застава. Недеља поноса почиње 11. септембра.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here