И САД се мешају у изборе у иностранству, рушили су Милошевића

Поделите:

Историчар и кустос Међународног шпијунског музеја у Вашингтону Винс Хјутон Twitter The Spy Museum‏@IntlSpyMuseum

Русија није једина која се меша у изборе, то исто раде и Сједињене Америчке Државе, пише данас „Њујорк тајмс“

Русија није једина која се меша у изборе, то исто раде и Сједињене Америчке Државе, пише данас „Њујорк тајмс“.

 

Милиони летака, постера и налепница да се порази противник у Србији, торбе пуне новца у римском хотелу за подршку одређеним италијанским кандидатима, скандалозно цурење информација страним новинарима на изборима у Никарагви, само је мали део историје мешања САД у изборе у иностранству.

На изборима у Србији 2000. године, САД су успешно финансирале настојања да се порази тадашњи председник Слободан Милошевић, обезбедивши политичке саветнике и милионе налепница са симболом опозиције – стегнутом песницом и натписима „Он је готов“ штампаним на 80 тона лепљивог папира и испорученог од произвођача из Вашингтона, навео је амерички лист.

Србија, Италија, Ирак, Авганистан, Никарагва, Русија, само су неке од земаља у којима су током изборног процеса „интервенисале“ САД, навео је „Њујорк тајмс“.

Историчар и кустос Међународног шпијунског музеја у Вашингтону Винс Хјутон, који је некад служио као војник на Балкану и тесно сарађивао са обавештајним агенцијама, рекао је да је видео америчке интервенције свуда по свету.

„Јасно смо ставили до знања да немамо намеру да Милошевића оставимо на власти“, рекао је Хјутон.

Амерички обавештајни шефови су прошле седмице упозорили обавештајни комитет у Сенату да се Русија спрема за поновно мешање у америчке средњорочне изборе 2018. године, на исти начин као и 2016. године, користећи хаковање, цурење информација, манипулисање друштвеним медијима и другим методама.

Већина Американаца је шокирана таквим нападима на амерички политички систем, али ветерани обавештајци и они који су учили о тајним операцијама имају другачије виђење.

„Ако бисте упитали неког обавештајца, да ли су Руси прекршили правила или урадили нешто лоше, одговор је – не, нису“, рекао је пензионисани ЦИА обавештајац Стивен Хол.

САД „апсолутно“ спроводе такве операције утицања на изборе, рекао је Хол и додао да очекује да ће са таквом праксом и да настави.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here