ИФИМЕС: Приштинска политичка гарнитура спремна за суд и пензију

Поделите:

Не изненађује нервоза актуелног руководства у Приштини и исхитрена иницијатива за укидање Специјалног суда за ратне злочине, будући да је косовски премијер Рамуш Харадинај још под тешком хипотеком ратних злочина, као и председник Хашим Тачи, коме се приписују и други облици криминала, наводи се у најновијој анализи Међународног института ИФИМЕС у Љубљани.

Према оценама аналитичара љубљанског института за блискоисточне и балканске студије, Специјални суд и Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову су и формирани да би се судило актуелном косовском председнику и његовим сарадницима за злочине почињене на КиМ.

Нова влада у Приштини је стога, напомиње се, идеална за противнике косовске независности и не изненађују ни информације да поједине државе које су већ признале Косово најављују повлачење признања.

„Косовски премијер Рамуш Харадинај је и даље под тешком хипотеком ратних злочина, (Хашим) Тачи је под хипотеком ратних злочина али и других облика криминала“, стоји у анализи.

Подсећа се да је Кадри Весели, актуелни председник Демократске партије Косова (ДПК) и косовске скупштине, био шеф параобавештајне службе (ШИК) на Косову и предмет је бројних истрага.

„Због тога не изненађује нервоза у актуалном вођству Косова и исхитрена иницијатива да се укине Специјални суд за ратне злочине што у основи представља укидање ‘државе Косово’, јер Специјални суд је саставни део правосудних институција косовске државе“, наводи се анализи.

Тиме би, указује се, Тачи заокружио своју власт и владавину на Косову.

Међутим, иницијатива о укидању Специјалног суда је „прелила чашу“ и највећи савезници Приштине као што су земље Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија) брзо су реаговале на наведену иницијативу и оштро је осудиле.

Уз подсећање да су Тачи и Харадинај изјављивали да они не могу да зауставе иницијативу за опозив одлуке о формирању Специјалног суда, ИФИМЕС констатује да би се у све то могло поверовати када се не би знало да двојица лидера мешају у све и свашта, те да су „приватизовали институције косовске државе“.

Подећа се и да је само неколико дана након што су стране дипломате оштро осудиле иницијативу за укидање Специјалног суда, Харадинају одбијен захтев за добијање визе за улазак у САД за најављену посету Националној гарди америчке савезне државе Ајове.

Указује се и да међународни правни експерти оцењују да је Специјално тужилаштво за ратне злочине изузетно компетентно, јер га води један од најугледнијих тужилаца, бивши амерички федерални тужилац Дејвид Швендимен, који је између осталог био и тужилац за ратне злочине у Босни и Херцеговини.

Због тога се од Специјалног тужилаштва за ратне злочине и шефа тужилаштва Швендимена могу очекивати врхунски професионални резултати, сматра ИФИМЕС.

Сагледавајући актуелну ситуацију, ИФИМЕС тврди да се Приштина налази пред новим превременим парламентарним изборима.

Подсећа се да је Харадинај за премијера изабран септембра прошле године, те да је реч о човеку са, како се наводи, бројним хипотекама и чија странка Алијанса за будућност Косова има свега десет посланика од укупно 120 у парламенту, док заменик премијера и шеф дипломатије Беџет Пацоли са својом странком Алијансом за ново Косово тренутно има само два посланика.

Аналитичари сматрају да је у постојећим околностима најбоље решење да влада у Приштини самоиницијативно као знак одговорности поднесе оставку и да се распишу превремени парламентарни избори.

Ти избори би, како се наводи, „зауставили постојећу агонију на Косову и назадовање државе у свим сегментима, укључујући и реалну опасност која се односи на опстанак Косова као независне државе“.

„Актуелно косовско руководство налази се у међународној изолацији, а Приштина се налази на прекретници. Неодобравање визе за улазак у САД Рамушу Харадинају јасан је знак да је актуелна политичка гарнитура на Косову изгубила међународну подршку, да мора бити судски процесуирана и отићи у политичку пензију“, сматра институт из Љубљане.

Нове власти имаће задатак да осигурају бољу будућност и боље животне услове, који ће зауставити тренд масовног исељавања са Косова“, закључује ИФИМЕС.

Поделите:

1 COMMENT

  1. Могли би Словенци, као сефте, први да повуку своје признање косовске независности, баш као што су први напустили СФРЈ. Био би ред!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here