Имате земљу? Ево за колико ћете ваше њиве моћи да издате или продате

Поделите:

Занимало нас је да ли ће вредност земље расти у скорије време.

Имате земљу? Ево за колико ћете моћи да издате
Стара српска пословица каже да се земља никад не продаје, међутим, изгледа да је дошло време кад је она прилично на цени. Да ли је боље да сада купујете земљиште или ће његова вредност још више расти, распитали смо се код стручњака.

Питали смо Милана Пространа, агроекономског аналитичара да ли је сад време да се земљиште купује или продаје.

-Ко има новца земљу увек треба да купује, а не да продаје, јер земља ће у не тако далекој будућности бити све скупља као и храна, с обзиром да долази време кад ће тога бити све мање, јер се велике површине пољопривредне земље претварају у грађевинску, а још ако дозволимо да је странци покупују, биће је све мање.

– Ја бих пољопривредно земљиште љубоморно чувао као национално добро за потребе свог народа – рекао је Милан Простран, агроекономски аналитичар за Телеграф.рс.

Занимало нас је да ли ће вредност земље расти у скорије време.

-Цена земљишта у Војводини је у последњих десет година веома порасла. Раније је хектар земље коштао између две и три хиљаде евра, а сада вредност иде и до 20-25.000 евра. С обзиром на то, мислим да је цена земље за сада достигла свој врхунац.

Пољопривредно земљиште у Шумадији је повољније у односу на Војводину, али оно се веома ретко продаје, јер су Шумадинци веома везани за своје корене, традицију и ретко се одлучују да своју земљу продају. Војвођани продају своју земљу, јер немају традицију везивања за исту, али је цена већа него у Шумадији – изјавио је Простран.

-Исти случај као са Шумадијом је у ствари у целој централној Србији, ту се земљиште слабо продаје, јер људе везује традиција, цена је ту нижа него у Војводини, али тешко да може да се купи, јер нема понуде – додао је Милан Простран. Ко је заинтересован за куповину пољопривредног земљишта, требао би исту да тражи у Војводини, с обзиром на то да ту постоји понуда, али цене су веће него у другим деловима Србије, а тамо где су ниже, пољопривредно земљиште се веома слабо нуди на продају.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here