Индекс: Десничар хрватског порекла заштитно лице марша у Шарлотсвилу

Поделите:

Питер Цвјетановић (други здесна) међу белим националистима у Шарлоствилу

Екстремиста који је постао једно од заштитних лица десничара на маршу у Шарлоствилу је 20-годишњи студент историје и политичких наука из Рина хрватског порекла, Питер Цвјетановић, пише портал „Индекс“.

Цвјетановић каже за амeрички КТВН да је био на маршу, јер, како истиче, европска култура има право да буде у Шарлотсвилу, као и свака друга.

У нередима током марша десничара у Шарлоствилу погинуло је троје, а повређено 35 особа. Две особе су погинуле у паду хеликоптера који је пратио протест.

Учесници марша „Ујединимо десницу“ противе се плановима власти да уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага Конфедерације у америчком грађанском рату и противника укидања ропства.

„Она није савршена, наравно да има недостатака, али верујем да би уклањање статуе представљало поступно уклањање беле баштине у САД, као и људи који су се борили, бранили и градили своју домовину. Роберт Ли је одличан пример тога. Није био савршен, али ја подржавам оно за што се залагао“, рекао је Цвјетановић.

Међутим, како наводи портал Индекс, фотографије с протеста откривају тог младића као расисту.

„Као бели националиста, бринем за све људе. Ми сви заслужујемо будућност за нашу децу и културу. Бели националисти не мрзе, ми само желимо да сачувамо оно што имамо“, тврди Цвјетановић.

Судећи према његовом Фејсбук профилу очигледно је да Цвјетановић има хрватско порекло.

Цвјетановић на тој друштвеној мрежи прати неке десничарске групе, али и хрватске каква је на пример, Croatian World Network.

Индекс.хр

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here