Ирачка војска ослободила 90 посто територија под контролом ИСИЛ-а

Поделите:

Ирачка војска преузела је контролу на 90 посто територија којег је донедавно држао ИСИЛ, потврдио је гласноговорник уреда ирачког премијера.

„Ситуација се драматично промијенила. Од обране Багдада и јужних провинција, прешли смо у офензиву и почели ослобађати један по један град, унаточ нашим ограниченим ресурсима. Ирачки војници спремни су окончати тероризам у овој земљи, већ преузевши 90 посто подручја које је држао ИСИЛ. Kоначна побједа нам је на домак руку.“

Ирачка војска изгубила је значајан дио оружја и опреме услијед напредовања ИСИЛ-ових милитаната. ИСИЛ је 2014. године заузео значајне дијелове сјеверног и западног Ирака, што је покренуло нови вал насиља и нестабилности у тој земљи.

Ирачке снаге успјеле су повратити већину територија, укључујући градове Тал Афар и Мосул. Према владиним подацима, преко 2,2 милијуна избјеглица вратило се на своја подручја након побједа над ИСИЛ-ом.

Посљедњих дана војска подузима зрачне нападе на терористичке положаје у граду Хаwијах у провинцији Kиркук, којег брани око 2.000 милитаната ИСИЛ-а.

 

 

Спутник

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here